Portál:Politika/Odporúčaný článok/2 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juan Carlos I.
Juan Carlos I.

Juan Carlos I. alebo Ján Karol I. (po španielsky Juan Carlos I.; celým menom Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias), (*5. január 1938, Rím, Taliansko) je od roku 1975 španielsky kráľ z rodu Burbonovcov.

V roku 1947, za vlády Franca bola v Španielsku formálne obnovená monarchia, ale jej právoplatnému predstaviteľovi nebolo dovolené nastúpiť na trón. Roku 1969 bol však princ Ján Karol určený za Francovho posmrtného nástupcu a 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktátora Franca, bol princ Ján Karol vyhlásený za kráľa podľa vôle Franca o nástupnictve po jeho smrti. Po nástupe na trón úspešne doviedol krajinu na cestu zmeny z diktatúry na parlamentnú monarchiu a demokraciu. Ako dedič kráľovskej rodiny z Neapola užíva titul kráľ Jeruzalemský. Ján Karol je potomkom britskej kráľovnej Viktórie, Ludovíta XIV. Francúzskeho, rímsko-nemeckého cisára Karola V., talianskych kráľov, atď.

14. mája 1977, sa jeho otec, Juan de Borbón gróf Barcelóny, vzdal svojich dedičných práv, čím sa Ján Karol I. definitívne stal kráľom a jeho syn Filip, sa týmto na základe Pragmatickej sankcie z roku 1830 stal následníkom trónu.