Portál:Rusko/Osobnosť mesiaca/09

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prehrať Dmitrij Anatolievič Medvedev (rus. Дми́трий Анато́льевич Медве́дев) (* 14. september 1965, Leningrad, ZSSR) je ruský politik, od 8. mája 2012 desiaty predseda vlády Ruskej federácie, v minulosti tretí prezident Ruskej federácie (od 7. mája 2008 do 7. mája 2012). Pôvodne pôsobil ako právnik, kandidát právnických vied.

Jeho otec Anatolij Afanasievič Medvedev, bol profesorom na Leningradskom technologickom inštitúte. Matka Julia Veniaminovna rodená Šapošnikovová je filologička, prednášala na Pedagogickom inštitúte A.I. Gercena, neskôr pracovala ako sprievodkyňa v múzeu. Dmitrij Anatolievič Medvedev sa narodil 14. septembra 1965 vo vtedajšom Leningrade, dnešnom Petrohrade. Bol jediným potomkom v rodine. Spolu s rodičmi žil v byte v robotníckej štvrti Kupčino na okraji Leningradu. Študoval na právnickej fakulte vtedajšej Leningradskej štátnej univerzity, na katedre občianskeho práve. Zaujímal sa o vzpieranie, v ktorom aj reprezentoval školu.

V roku 1990 tu dokončil svoju ašpirantúru a získal titul kandidát vied. V rokoch 1990 až 1999 vyučoval na Leningradskej univerzite, tú v tom období premenovali spolu s mestom Petrohrad. Súčasne v rokoch 1990 až 1995 pracoval ako poradca Petrohradského magistrátu Anatolija Sobčaka, kde pôsobil na oddelení pre styk s verejnosťou.