Portál:Vedy o Zemi/Odporúčaný článok/31 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Blesk je silný prírodný elektrostatický výboj produkovaný počas búrky. Bleskový elektrický výboj je sprevádzaný emisiou svetla. Elektrický prúd výboja rýchlo zahrieva okolitý vzduch, ktorý expanduje a produkuje zvukhrom. Vzniká trením molekúl vody v mrakoch.

Pri búrke môžeme pozorovať vzdialený blesk a až o niekoľko sekúnd neskôr počujeme zahrmenie. Blesk je intenzívny elektrický výboj. Vzhľadom na krátkosť okamihu a obrovské množstvo náboja má blesk neuveriteľnú teplotu. Tá spôsobí prudkú zmenu tlaku, ktorú vnímame ako hrom – zvukový sprievod blesku. Vzhľadom na veľkú rýchlosť šírenia svetla vo vzduchu (300 000 km/s) pozorujeme svetelný jav v malej vzdialenosti od jeho zdroja takmer okamžite. Doba, ktorá uplynie medzi pozorovaním blesku a vypočutím sprievodného zvuku, je doba potrebná k tomu, aby sa zvukový rozruch dostal od zdroja k našemu uchu.

Vzácnym javom vyskytujúcim sa pri búrkach je guľový blesk. Máva tvar gule priemeru od niekoľko cm po niekoľko m, prejavuje sa svetielkovaním v rôznych farbách, voľne sa vznáša vo vzduchu alebo klesá nadol. Niekedy mizne výbuchom, inokedy sa ticho rozplynie. Jeho pôvod nie je dosiaľ celkom objasnený.

V júni roku 1996 vletela do továrne v Tewkesbury v Anglicku guľa modrého a bieleho svetla veľkosti tenisovej loptičky.Robotníci v továrni s úžasom sledovali, ako sa svetelná guľa odráža od vnútornej časti strechy, točí sa okolo trámov, iskrí a nakoniec vybuchuje silným oranžovým zábleskom.Ozvala sa pritom ohlušujúca rana a vyrazila poistky telefónnej ústrednej spoločnosti.