Búrka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Búrka pozri Búrka (rozlišovacia stránka).
Okraj búrkového mraku kumulonimbus

Búrka[1] je z odborného hľadiska:

  • a) súbor elektrických, optických a zvukových javov (t.j. najmä blesky a hrmenie) sprevádzajúcich elektrické výboje vnútri oblaku, medzi viacerými oblakmi či medzi oblakmi a zemou; tento súbor javov je súčasťou konvekčnej búrky a vyskytuje sa v oblakoch typu kumulonimbus (prípadne cumulus congestus alebo nimbostratus)
  • b) miestne a časovo obmedzená oblasť konvekčnej búrky, v ktorej sa vyskytujú blesky s hrmením
  • c) nevhodne či hovorovo: konvekčná búrka (konvekčná búrka je súhrnné označenie pre meteorologické javy vyskytujúce sa pri vývoji konvekčných oblakov typu kumunolimbus či ich sústav; týmito javmi sú napr. búrka (v zmysle a), tornádo, krúpy, silný vietor či prívalový dážď)

Zjednodušene teda možno povedať, že slovo búrka väčšinou označuje typické letné alebo tropické počasie, pri ktorom na výrazne ohraničenej a relatívne malej ploche územia a pri pomerne krátkom čase padá intenzívny dážď, prípadne krúpy, a sprievodným znakom sú blesky a hromobitie.[chýba zdroj]

Vo vyššie uvedených definíciách je slovenské slovo búrka ekvivalentom českého slova bouřka, anglického slova thunderstorm či nemeckého slova Gewitter. Okrem toho ale môže byť slovenské slovo búrka (podľa niektorých názorov neodborne) ekvivalentom českého slova bouře, anglického slova storm či nemeckého slova Sturm, ktoré má značne odlišný význam - o ňom pozri napr. búrka (rozlišovacia stránka).

Vývoj búrky[upraviť | upraviť zdroj]

Búrky sú najčastejšie viazané na oblak kumulonimbus, najhrubší zo všetkých oblakov. Kumulonimby sa vyvíjajú z kumulov, preto ich prítomnosť (okrem kumulus humilis) na oblohe naznačuje zhoršenie počasia v blízkej budúcnosti, ktoré však nemusí byť len búrkového charakteru. Vývoj búrky začína ako oblak typu cumulus congestus. Je to kopovitý oblak presahujúci svojou výškou bežné kumuly, ktoré sa tvoria aj za pekného počasia. Pokiaľ sa horná hranica cumulu congestu dostane nad hladinu s teplotou −12 °C, horné časti oblaku začnú ľadovatieť. Následkom toho pôvodne zaoblený vrchol oblaku začne nadobúdať tvar vejárovitej nákovy (incus). V oblaku je niekoľko vzostupných a zostupných prúdov. Vrchol prúdenia - konvekcie nastáva v oblaku kumulonimbus s hladkým, vláknitým či nákovovým vrcholom a veľmi tmavou základňou. Spodnú časť oblaku tvoria vodné kvapôčky, vrchnú ľadové kryštáliky a vypadávajú z neho pevné alebo kvapalné zrážky. Búrkou sa oblak kumulonimbus nazýva od chvíle, kedy možno pozorovať prvé blesky alebo počuť hrmenie.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. heslá bouře a bouře konvektivní. In: Elektronický meteorologický slovník [online]. slovnik.cmes.cz, [cit. 2018-07-05]. Dostupné online.
  2. http://www.bourky.com/teorie-bourek/

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Búrka
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Búrka