Poručík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poručík (OF-1b)

Poručík je vojenská hodnosť. V mnohých ozbrojených silách je to najnižšia dôstojnícka hodnosť.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Je to prvá dôstojnícka hodnosť. Na získanie hodnosti poručík je podmienkou ukončené bakalárske vzdelanie. Toto vzdelanie môže byť uskutočnené na Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Počas štúdia zastáva funkciu kadeta a hodnosť vojak 1. stupňa. Po úspešnom ukončení štúdia je absolvent vymenovaný do hodnosti poručík a prijatý do dočasnej štátnej služby.[1] Od roku 2021 bude každý dôstojnik povinný mať aj II. stupeň vysokej školy.[chýba zdroj]

Do ukončeného prvého roku služby má poručík hodnostný plat 1 073 € (v r. 2017) a každý rok rastie[chýba zdroj]. V OSSR má poručík na náplecníku jednu zlatú hviezdu bez lemovania.

nižšia hodnosť
Štábny nadrotmajster

(Ozbrojené sily Slovenskej republiky)
Poručík

vyššia hodnosť
Nadporučík

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenské porekadlo hovorí: Poručík je odvodený od výrazu „byť po ruke“, nie od slova „porúčať“.

V historických armádach býval služobne mladší dôstojník pobočníkom, pomocníkom, adjutantom, služobne starších alebo vyššie postavených dôstojníkov, ktorým pomáhal pri výkone funcie, sprevádzal ich a v prípade potreby aj chránil a bránil – bol im k dispozícii, bol „po ruke“.

Výraz „poručík“ a jeho jazykové varianty (chorvatsky poručnik, poľsky porucznik, slovinsky poročník) sa vyskytuje len v slovanských jazykoch.

V mnohých armádach sa ekvivalentná hodnosť nazýva Lieutenant (ang.; fr.) alebo jazykovým variantom tohto výrazu. Výraz sa odvodzuje od francúzskeho „lieu tenant“ alebo latinského „locum tenens“ v oboch prípadoch to znamená „miesto držiaci/zaberajúci“, teda zástupca alebo miestodržiteľ. V neprítomnosti iného vyššie postaveného alebo staršieho dôstojníka potom poručík – lieutenant – ako najmladší dôstojník velil danej jednotke, bol teda „druhý vo velení, druhý v poradí velenia“. V taliansky, španielsky a portugalsky hovoriacich krajinách sa ekvivalentná hodnosť označuje „tenente“; „teniente“ – význam sa opäť odvodzuje od latinského „locum tenens“.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vojenská služba kadetov [online]. Liptovský Mikuláš: Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika, [cit. 2011-04-23]. Dostupné online.