Radio Vaticana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavná administratívna budova Radia Vatikán v Ríme
Pápež Pius XI. (uprostred), štátny sekretár Eugenio Pacelli (vľavo) a Guglielmo Marconi (vzadu medzi nimi) pri slávnostnej inaugurácii Radia Vatikán (1931)

Radio Vaticana (doslova Rádio Vatikán) alebo Vatikánsky rozhlas je oficiálna rozhlasová stanica Vatikánu, ktorú na želanie pápeža Pia XI. vybudoval slávny taliansko-írsky vynálezca Guglielmo Marconi. Hlavným sídlom Vatikánskeho rozhlasu je severná veža v leonských hradbách s priľahlým palácom Leva XIII. Vedením rádia sú od jeho počiatkov poverení jezuiti. Autorom svetoznámej znelky rádia "Kristus kraľuje, Kristus víťazí" (Christus regnat, Christus vincit, Christus imperat) je český hudobný skladateľ Jan Kunc.

Úlohou rádia je pokryť čo najväčšiu časť sveta vysielaním a pomáhať tak v komunikácii Svätej stolice s veriacimi a šírení katolíckej viery. Rádio pôvodne nevysielalo žiadne reklamy, čo sa zmenilo v júli 2009.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Rádio bolo založené v roku 1929, krátko po vzniku samostatného mestského štátu Vatikán. Pre potreby rozhlasu bola vo Vatikánskych záhradách postavená nová budova, dnešné vysielacie centrum Marconi. Prvé vysielanie zahájil 12. februára 1931 sám Pius XI. latinským príhovorom. V roku 1936 bolo rádio uznané Medzinárodnou radiofónnou úniou (UIR). V tom istom roku boli vytvorené nové kancelárie a rozhlasové štúdiá v paláci Leva XIII. pri severnej kruhovej veži leonského múru.

Už počas druhej svetovej vojny sa vysielalo v deviatich jazykoch a po roku 1945 sa počet jazykových mutácií ešte zvýšil. Tiež sa rozšíril redakčný tím. Kvôli potrebe silnejších vysielačov sa v roku 1954 začalo so stavbou vysielacieho strediska v Santa Maria di Galeria, severozápadne od Ríma. Pius XII. rádio slávnostne otvoril 27. októbra 1957.

Keďže existujúce priestory už nestačili potrebám rozrastajúceho sa rozhlasového štúdia (vysielanie prebiehalo už v 32 jazykoch), bolo 29. januára 1970 otvorené nové sídlo Vatikánskeho rozhlasu v Palazzo Pio, západne od Anjelského hradu. Rýchly rozvoj techniky na konci 20. storočia ovplyvnil aj Rádio Vatikán.

Stanica v súčasnosti vysiela v 37 jazykoch a pracuje v nej okolo 200 osôb z celkovo asi 61 národností. Súčasným generálnym riaditeľom je Federico Lombardi.

Vysielacie centrum Marconi[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielacia stanica Marconi je pôvodnou budovou vatikánskeho rozhlasu, pomenovanou na počesť vynálezcu bezdrôtového vysielania, držiteľa Nobelovej ceny a tvorcu Rádia Vatikán, Guglielma Marconiho. Pri budove sú umiestnené vysielacie antény.

Nad vstupom do budovy je umiestnený výklenok s erbom Pia XI., na želanie ktorého bol rozhlas vybudovaný. Vnútri sa nachádza malé múzeum Rádia Vatikán (Museo tecnico Radio Vaticana), ktoré vystavuje najmä stovky prístrojov, používaných v sedemdesiat ročnej histórii Vatikánskeho rozhlasu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Radio Vatikán na českej Wikipédii.