Raven-Symoné

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raven-Symoné
v roku 2011
Celé menoRaven-Symoné Christina Pearman
Narodenie 10. december 1985 (38 rokov)
Atlanta, Georgia, USA
Povolanieherečka, speváčka a skladateľka piesní
Roky pôsobenia1989 – súčasnosť
ManželkaMiranda Maday (od 2020)

Raven-Symoné Christina Pearman známa ako Raven-Symoné (* 10. december 1985, Atlanta, Georgia, USA) je americká herečka, speváčka a skladateľka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Raven-Symoné sa narodila v Atlante v štáte Georgia. Má mladšieho brata menom Blaize. Ako dieťa pracovala pre modelingovú agentúru Young Faces Inc. v Atlante a objavovala sa v miestnych tlačových reklamách. Ako deväť ročná pracovala s Ford Models v New Yorku a objavila sa v reklamách na krekry Ritz, Jell-O, Fisher-Price a Cool Whip. V troch rokoch sa presťahovala s rodinou do Ossiningu v New Yorku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1989 sa Raven-Symoné zúčastnila konkurzu na rolu vo filme Billa Cosbyho, Otec je duch. Vo veku troch rokov bola považovaná za príliš mladú na túto úlohu, ale Cosbymu sa tak páčila, že pre ňu našiel úlohu vo svojej šou Show Billa Cosbyho, kde stvárnila jeho nevlastnú vnučku Oliviu. Debutovala v premiérovej epizóde šiestej sezóny a zostala až do finále seriálu v roku 1992.

Neskôr, sa objavila ako mladšia verzia hlavnej postavy Halle Berry, v televíznom filme Kráľovná.

V roku 1993, rok po skončení Show Billa Cosbyho, získala Raven-Symoné rolu Nicole Lee v šou Hangin' with Mr. Cooper, kde účinkovala až do záverečnej epizódy, v roku 1997.

V roku 1998 sa objavila po boku Eddieho Murphyho v komédii Dr. Dolittle, kde stvárnila najstaršiu dcéru Murphyho postavy. V roku 2001 si zopakovala úlohu v druhej časti s názvom Dr. Dolittle 2.

V rokoch 20022007 dabovala postavu Monique v animovanom televíznom seriály Kim Possible. Postavu Monique dabovala aj vo filmových spracovaniach seriálu.

V roku 2004 si zahrala po boku Julie Andrews, Anne Hathaway a Heather Matarazzo v romantickej komédii Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození. V roku 2008 účinkovala v komédii Čo urobíme s fotrom?

V roku 2012 účinkovala v muzikáli aj na Broadwayi. V júni 2015 sa Raven-Symoné pripojila k dennej diskusnej relácii televízie ABC, The View po tom, čo v roku niekoľkokrát hosťovala v tejto show. 27. októbra 2016 oznámila, že pred koncom roka 2016 opustí The View, aby sa zamerala na výkonnú produkciu a účinkovanie v rodinnom televíznom seriály U Raven doma. Televízny seriál bol vysielaný od roku 2017 do roku 2023.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Raven-Symoné vydala svoj debutový štúdiový album vo veku siedmich rokov s názvom Here's to New Dreams (1993). Jej nasledujúce štúdiové albumy Undeniable (1999), This Is My Time (2004) a Raven-Symoné (2008) zaznamenali určitý komerčný úspech v rebríčku Billboard 200 v Spojených štátoch.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 2014 ohlásila coming out. Raven-Symoné bola v rokoch 20122015 vo vzťahu s modelkou a herečkou AzMarie Livingston. V júni 2020 sa vydala za manažérku sociálnych sietí Mirandu Maday.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Raven-Symoné na anglickej Wikipédii.