Redaktor:FYI2023/pieskoviskoX

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spion Kop (alebo skrátene Kop) je hovorový názov alebo výraz pre množstvo jednoposchodových tribún na športových štadiónoch, najmä v Spojenom kráľovstve. Strmá tribúna pripomína Spion Kop, kopec neďaleko Ladysmith v Južnej Afrike, ktorý bol dejiskom Bitky o Spion Kop v januári 1900 počas druhej búrskej vojny.

Tribúna Spion Kop v roku 1983

História[upraviť | upraviť zdroj]

V lete roku 1906 oslavoval Liverpool svoje druhý ligový titul. Davy na Anfielde boli na vzostupe a riaditelia na čele

s predsedom Johnom Houldingom a tajomníkom Johnom McKennom sa rozhodli, že fanúšikovia si zaslúžia lepší a krajší štadión.

Paisleyho brána bola postavená pred tribúnou Kop v roku 1999 na počesť bývalého manažéra Boba Paisleyho (1918–1996). Obsahuje vyobrazenie troch európskych pohárov, ktoré počas svojho pôsobenia vyhral.

Práce na rekonštrukcii štadiónu Anfield sa začali v máji. Nový vizuál tribúny štadiónu bol prevedený architektom Archibaldom Leitchom. Na štadióne boli vykonané mnohé vylepšenia vrátane novej tehly a škváry na konci pozemku Walton Breck Road. Zrekonštruovaná tribúna vytvorila priestor pre ďalších 25 000 fanúšikov, čím sa celková kapacita zvýšila na 60 000. V tom čase sa v Anglicku na štadiónoch stálo, miesta na sedenie neexistovali.

Rekonštrukcia tribúny bola dokončená včas pred začiatkom novej ligovej sezóny v sobotu 1. septembra 1906, keď Liverpool hral proti Stoke City.

Po rekonštrukcii sa diskusie zvrtli na pomenovanie novej tribúny. Názov tribúny vymyslel redaktor miestneho denníku Liverpool ECHO Ernest Edwards. Prišiel s nápadom nazvať tribúnu Spion Kop. Spioenkop bol malý kopec v juhoafrickej provincii Natal, kde sa 24. januára 1900 odohrala krvavá bitka v búrskej vojne. Bitka pri Spioenkope sa skončila pre Britov porážkou s obrovskými stratami na životoch, najmä medzi lancashirskými plukmi, v ktorých bolo mnoho Liverpoolčanov. [1]

Edwardsov nápad bol vnímaný ako dokonalý pamätník a pred koncom sezóny nadobudla tribúna názov Spion Kop. Nasledujúcich 20 rokov zostal Kop takmer nezmenený.

Vedenie klubu sa rozhodlo zrekonštruovať tribúnu až v roku 1928. Kop bol prestavaný a dostal strechu pre približne 27 000 fanúšikov. So šírkou 425 stôp a výškou 80 stôp to bola najväčšia krytá tribúna v krajine. [2]


Nová strecha vytvárala dokonalú akustiku a Kopites - ako sa fanúšikovia na tejto tribúne nazývajú sa čoskoro preslávili po Anglicku. Veľa trénerov aj hráčov v tej dobe opisovali skvelú atmosféru na tomto štadióne Zatiaľ čo „You'll Never Walk Alone“ bola prijatá ako hymna skupiny Kop, fanúšikovia upravili texty ďalších piesní a tak vznikli piesne ako „When the Reds Go Marching In“,a „You've Not Seen Nothing Like The Mighty Emlyn“ a „We All Live on a Red and White Kop“.[3]

Fanúšikovia sa stretávali v sobotu na obed v puboch aby naplánovali zábavu a rozdávali papiere s piesňami.

V sedemdesiatych rokoch sa Kop zmenil, keď si fanúšikovia priniesli kontinentálne zvyky z výletov do Európy v podobe vlajok, svetlíc a transparentov.[4]

Po tragédií v Hillsborough boli v Anglicku sprísnene pravidlá pre štadióny. Na všetkých štadiónoch sa po novom muselo povinne sedieť. Začiatkom deväťdesiatych rokov bola teda kapacita Kop znížená na 16 480. Nakoniec musela byť celá tribúna prerobená na povinné sedenie a kapacita ubudla na konečných 12 000 divákov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LOUISE, Chloe. Liverpool FC's Kop end at Anfield and how it got its name [online]. Liverpool Echo, 2022-08-13, [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. icLiverpool - How Kop tuned in to glory days [online]. web.archive.org, 2009-02-10, [cit. 2023-04-20]. Dostupné online.
  3. YNWA: How You'll Never Walk Alone became a Liverpool FC anthem | Goal.com [online]. www.goal.com, [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. DURKAN, Joanna. 31 of the best Liverpool banners on the Kop [online]. 2023-01-10, [cit. 2023-04-20]. Dostupné online. (po anglicky)