Redaktor:Lily Ann Bones/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Gonscak
slovenský tanečník, herec, mím, choreograf, režisér a pedagóg
Štát pôsob.Austrália
Narodenie27. august 1975 (48 rokov)
Žilina, Československo
Štátna príslušnosťSlovenská
Známy vďakabalet, súčasný tanec, tanečné, pohybové divadlo, performance
Aktívne roky1999 – súčasnosť

Jan Gonscak[upraviť | upraviť zdroj]

(* 27. august 1975, Žilina) je Slovenský tanečník, herec, choreograf a učiteľ pôsobiaci v Austrálii .

Predchádzajúce pohybové spolupráce s činohernými a pantomimickými divadlami[upraviť | upraviť zdroj]

Úzko spolupracoval s režisérom Milanom Sládkom počas jeho pôsobenia v Bratislavskom divadle Aréna, kde bol hercom pantomími a zárovaň viedol pohybové dielne, ale tiež neskôr so svojou umeleckou skupinou pôsobiacou pod hlavičkou Tangere Studio na projektoch konajúcich sa pri príležitosti 40. výročia francúzsko-nemeckého priateľstva a iných inscenáciách ako Apocaliptika, Grand Pierrot a iné. (Monako, Cap-d’Ail, Margravial Opera House in Bayreuth, Berlín, Dresden, Nice, London ). Na festivale Kaukliar spoznal Francúzsku umeleckú skupinu Théâtre du Mouvement – Claire Heggen, Yves Marc s ktorými účinkoval v projekte „Cities“

Jan Gonscak spolupracoval ako choreograf s režisérom Martinom Čičvákom a dramaturgom Martinom Kubranom. Tvorivo sa podielal na dvoch inscenáciách pre Mahenovo divadlo - Sen noci svätojánskej a Itaka. Pre Slovenské národné divadlo - Faust I.,II.

Predchádzajúce spolupráce s baletnými a súčasnými tanečnými súbormi a skupinami[upraviť | upraviť zdroj]

Spolupracoval s americkou choreografkou Margot Mink Collbert. Pre jej balet Transition - trilogy vytvoril a interpretoval úvodné sólo The Story of the Emigrant – Ellis Island, ktore malo premieru The piece originally premiered in New York , Las Vegas and Copenhagen in the summer of 2011.