Redaktor:ScholastikosSVK/zborník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Toto je osobná stránka redaktora Wikipédie.

Ak ju vidíte na inom serveri, pravdepodobne je to kópia Wikipédie. Uvedomte si, že si prezeráte neaktuálnu kópiu a užívateľ, ktorému táto stránka patrí, nemá s týmto serverom zrejme žiadne vzťahy. Originál redaktorskej stránky nájdete na https://sk.wikipedia.org/wiki/Redaktor:ScholastikosSVK/zborník .

STRÁNKA JE V REŽIME ÚPRAV

Základné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom Wikiprojektu Zborník je:

  • vytvoriť trvalý priestor pre spoluprácu a rozvoj redaktorov slovenskej Wikipédie
  • zabezpečiť Wikipédii prísun kvalitných článkov
  • poskytnúť redaktorom spätnú väzbu k ich tvorbe
  • vytvoriť možnosť prejavenia vďaky a úcty skúseným redaktorom Wikipédie či iným osobnostiam

Podľa prejaveného záujmu bude niekoľkokrát (preferovane tri alebo štyrikrát) do roka vychádzať tematicky orientovaný Zborník slovenskej Wikipédie. Zborník bude mať prinajmenšom zatiaľ iba výslovne wikipedickú podobu. Bude teda realizovaný plne prostredníctvom webu https://sk.wikipedia.org. V prípade záujmu môže byť vytvorená elektronická pdf podoba (bez oficiálneho registrovaného publikovania, v prípade úspešného zavedenia zborníku možno zvážiť i jeho z-oficiálnenie).

Zborník bude pozostávať z nových alebo (skôr výnimočne) zo zásadne prerobených článkov slovenskej Wikipédie. Bude obsahovať dve sekcie: veľkú sekciu (sekcia maior) a malú sekciu (sekcia minor).

Publikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Článkom môže do zborníka prispieť ktorýkoľvek redaktor. Jeden redaktor môže do jedného čísla zborníku prispieť najviac dvomi článkami, z toho jedným článkom do každej sekcie.

Publikácia bude prebiehať nasledovne:

Pred začiatkom nového publikačného obdobia (napr. štvrťrok) sa v priebehu prvého týždňa po publikovaní zborníka určí zameranie nového čísla. Zameranie čísla určia potenciálni redaktori zborníka dohodnutým spôsobom.

Stanoví sa termín, do ktorého sa redaktori budú môcť prihlásiť ako autori príspevku do nového čísla (spravidla dva až tri týždne pred termínom odovzdania článku). Prihlásený autor nie je povinný oznamovať tému, ktorú chce spracovať ani sekciu, v ktorej chce článok publikovať (môže to vyplynúť až v procese tvorby). V prípade záujmu (ak by sa redaktori chceli vyhnúť tomu, že iný redaktor spracuje ich tému), možno vytvoriť zoznam pripravovaných článkov. Takýto zoznam však môže mať len informačný charakter. Nebude mať preto žiadne vymožiteľné účinky voči iným redaktorom.

Určí sa dátum, do kedy je autor povinný napísať článok vo svojom pieskovisku alebo na inom vhodnom mieste.

Na jednom článku môžu spolupracovať viacerí autori.

Pred vydaním čísla bude každý článok anonymne skontrolovaný redaktormi prihlásenými do publikovania v danom čísle. V prípade, ak bude článok schválený 3/4 prihlásených redaktorov, môže byť článok publikovaný v rámci zborníka. Ak článok nebude spĺňať podľa recenzií požiadavky na publikovanie s sekcii maior, môže byť so súhlasom autora publikovaný v sekcii minor. Ak článok nespĺňa požiadavky ani na publikovanie v sekcii minor, môže byť jeho autorom publikovaný v hlavnom mennom priestore bez zahrnutia v zborníku. Autorovi možno tiež s jeho súhlasom udeliť týždeň na prepracovanie článku.

V hlavnom mennom priestore budú články bežným spôsobom publikované (pokiaľ možno) v deň vydania zborníka alebo deň pred jeho vydaním.

V prípade, ak do stanoveného dátumu nebude v čísle prihlásený primeraný počet redaktorov (pre prvé číslo: 4), predĺži sa doba na prihlásenie do zborníka o týždeň, a to maximálne trikrát po sebe. Ak ani následne nebude prihlásený primeraný počet redaktorov, publikácia daného čísla sa vynechá. Číslo sa tiež nebude publikovať, ak v sekcii maior nebude publikovaný primeraný počet článkov (pre prvé číslo: 2).

V prípade, ak do stanoveného dátumu nebudú články prihlásenými autormi napísané, postupuje sa primerane podľa predchádzajúcich inštrukcií. Ak bude naplnené kvótové minimum pre publikovanie čísla, možno po uplynutí dodatočného týždňa číslo zborníka publikovať aj bez príspevku prihláseného autora.

Publikácia v zborníku bude vyjadrená prostredníctvom wikiprojektovej stránky, ktorá bude prostredníctvom obsahu zborníka články spájať a ktorá bude obsahovať krátky editoriál. Pre potreby zborníka môže redaktor vytvoriť zborníkový názov článku: napr. stránka Praha by mohla byť v zborníku pomenovaná ako Praha: česká perla na Vltave a pod.

V prípade záujmu možno zborník rozšíriť o ďalšie sekcie, ako aj vyhotoviť jeho elektronickú podobu.

Hlasovanie a editor

Požiadavky na príspevky[upraviť | upraviť zdroj]

Sekcia maior je vhodná pre publikovanie skúsenejších redaktorov. Články v nej publikované musia mať aspoň 20 tisíc znakov. Článok publikovaný v tejto sekcii musí spĺňať požiadavky dobrého článku. Po schválení publikovania článku v sekcii maior sa bude vyvrátiteľné predpokladať, že článok má kvalitu dobrého článku. Predpoklad nebráni inému redaktorovi túto domnienku vyvrátiť. Vyvrátenie domnienky nemá vplyv na zaradenie do čísla zborníku

Sekcia minor musí podobne ako sekcia maior obsahovať kvalitné články. Samotným publikovaním sa ale nepredpokladá, že články v nej spĺňajú požiadavky dobrého článku. V sekcii budú publikované články, ktoré majú aspoň 10 tisíc znakov. Je vhodné, aby osobitne v tejto sekcii boli publikované články na zaujímavé témy.

Články publikované v oboch sekciách musia mať dostatočnú kvalitu, okrem požiadaviek dobrého článku, musia najmä:

  • obsahovať aspoň čiastočný vlastný redaktorský vklad (nesmie ísť najmä o bežný a už vôbec nie doslovný preklad; kvalitné, doplnené a plne dozdrojované preklady sú vítané)
  • dosahovať požadovanú a primeranú dĺžku (okrem požiadaviek veľkosti musí mať aspoň niekoľko kapitol)
  • musí obsahovať kvalitné zdroje a mať kvalitne rozpracované a vyplnené riadkové referencie

Zameranie[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotlivé čísla zborníka budú mať široké zameranie: napr. Slovensko, Európa, Ázijská príroda, Európska história, Veda okolo nás a podobne. Do zborníkov bude môcť redaktor prispieť článkom, ktorý sa jej aspoň čiastočne dotýka (napr. v prípade Slovenska: slovenský spisovateľ, historická udalosť, slovenská pamiatka).

Niektoré čísla môžu byť venované ako „pocty“ zaslúžilým redaktorom, prípadne iným osobnostiam. Zborník teda bude môcť byť napríklad venovaný pamiatke určitého redaktora/redaktorov, alebo ako uznanie jeho/ich práce. O prípadnom venovaní čísla budú autori hlasovať obdobne, ako pri výbere témy zborníka. Ako pocta môže byť za bežných okolností vydané najviac jedno číslo ročne. Vo výnimočných prípadoch je možné týmto spôsobom vydať ročne dve čísla.