Redaktor:Tarso21/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
kamenný neomietnutý dom v Handlovej
kamenný neomietnutý dom v Handlovej,pekárska ulica
kamenný neomietnutý dom s nikou v Novej Lehote
tabuľka s vročením a menom majiteľa

Neomietnuté kamenné domy[upraviť | upraviť zdroj]


Tento stavebný štýl je typický pre pôvodných nemeckých obyvateľov Handlovej ,Novej Lehoty,Janovej Lehoty a blízkeho okolia

Tieto domy sa stavali s ručne opracovaných kvádrov s pieskovca ktoré presne zapadali do seba a spoje sa iba vyšpárovali materiálom ktorý vznikol pri opracovávaní kameňa s hlinou.Najviac sa dbalo na rohy domu kde boli najvacsie a najpresnejsie vytesane kvádre.Tieto domy nemali základy,ale v každom rohu bol vždy veľký balvan ktorý bol zapustený hlboko v zemi a zabránil tak pohybu stien domu do strán.Domy sa stavali väčšinou poschodové.

V Handlovej a Novej Lehote boli rôzne typy gazdovských domov ale v Janovej Lehote vidieť väčšinou jeden typ ktorý je celom otočením k ulici a ma dva okná na prízemí a dva na poschodí.V Handlovej a Novej Lehote sú väčšinou širšie domy s dvomi alebo tromi oknami na prízemí aj na poschodí a na dlhšej strane boli v strede väčšie dvojkrídlové dvere a po oboch stranách dve alebo aj viac okien na prízemí aj na poschodí,neskor sa tie na prízemí vymieňali za väčšie v poschodí zostávali menšie.
Strechy boli sedlové väčšinou pokryté slamou neskor škridlou.Štít domu od dolnej časti oddeľovala podlomenica.Okolo okien a dverí boli biele šambrány.Okná boli sesťtabulkové s väčšinou boli v každom okne mreže a na bokoch mali okná železné okenice.

Každý dom mal vročenie s rokom stavby domu a menom majiteľa a niektoré mali aj niky so sochou svätca ktorý ho mal chrániť. Kamenné domy Steinbloß-Stil