Redaktor:Tbc42/DVUi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

DVUi -- Ďalšie vzdelávanie učiteľov základných škôl a stredných škôl v predmete informatika je vzdelávací program pre učiteľov informatiky na stredných a základných školách, ktorý organizuje Štátny Pedagogický Ústav v spolupráci s konzorciom 5 univerzít. Viac o DVUI...

Vrámci jednej z cieľových skupín DVUi sa takto dovzdeláva približne 300 pedagógov pôsobiacich na stredných a základných školách, ktorí sú všetci učitelia informatiky s praxou pracujúci na plný úväzok. Ide teda o silne motivovaných frekventantov, ktorí sa kurzov zúčastňujú dobrovoľne popri svojej práci.

V tejto cieľovej skupine existuje náš kurz týkajúci sa sociálnych aspektov digitálnych technológií. Na tomto kurze sa účastníci zoznamujú s významom a správnym používaním rôznych internetových webových služieb, ako sú:

  • webové vyhľadávače
  • blogy a blogovanie
  • wiki a wikipédia
  • tagovanie

Cieľom kurzu je, aby sa učitelia oboznámili s fungovaním, so spoločenským významom a so správnym používaním týchto nástrojov, z ktorých mnohé ich žiaci používajú úplne prirodzene a s ľahkosťou, ale nie vždy si uvedomujú ich spoločenský význam, nie vždy ich dokážu použiť správne a zmysluplne, a často si neuvedomujú riziká spojené s ich využívaním. Cieľom je aby učitelia dokázali svojich žiakov v budúcnosti oveľa lepšie usmerniť pri využívaní týchto nástrojov a služieb.

Kurz je e-learningový a prebieha dištančnou formou. Účastníci dostali sériu zadaní s inštruktážou a čas na vypracovanie. Ako jedno z týchto zadaní dostali úlohu vytvoriť vo Wikipédii informatívnu stránku o škole, na ktorej pôsobia. Toto zadanie nie je povinné v pravom slova zmysle.