Región Brusel-hlavné mesto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha regiónu v Belgicku

Región Brusel-hlavné mesto (fr. Région de Bruxelles-Capitale; hol. Brussels Hoofdstedelijk Gewest)[1] alebo Bruselský región (fr. Région bruxelloise; hol. Brussels Gewest)[2][3], skrátene Brusel, je jeden z troch regiónov, ktoré tvoria Belgické kráľovstvo. Jeho rozloha je 161 km² a počet obyvateľov sa pohybuje okolo 1 milióna.

Úradné jazyky sú francúzština a holandčina, obyvateľstvo je prevažne frankofónne (90%). Bruselský región spadá tak do francúzskeho, ako aj do flámskeho spoločenstva. Vzhľadom na prítomnosť početných medzinárodných inštitúcií žije v Bruselskom regióne mnoho cudzincov, hlavne z krajín . Mnoho obyvateľov pochádza z krajín, ktoré boli kedysi belgickými kolóniami, napr. Konžská demokratická republika, Rwanda a Burundi, ale aj z krajín Maghribu (hlavne z Maroka), z Turecka, z Ameriky a z Ázie (Irán, Pakistan).

Referencie a poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. podľa zákona: loi du 12 janvier 1989 relative aux institutions bruxelloises
  2. podľa belgickej ústavy
  3. [1], str. 3 a str. 5 (Official names and spellings of regions, provinces, communities and language areas are the ones stated in the Constitution, except for the « Région bruxelloise » / « Brussels Gewest » mentioned before)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]