Rejki

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rejki (v praxi často písané reiki) je tradičná japonská liečebná metóda resp. spôsob relaxácie. Spočíva v uvoľnení zablokovanej „životnej energie“ priložením rúk na 3 až 5 minút na (spravidla oslabené) miesto tela. Ide o jednu z metód energetického liečenia, ktorá vychádza z východných filozofií.

Predpoklady[upraviť | upraviť zdroj]

Rejki (podobne ako iné metódy) predpokladá existenciu energetických centier tela, tzv. čakier, a dráh - meridiánov. Ak sú čakry vyrovnané a v meridiánoch prúdi energia bez prekážok, je človek zdravý a vitálny.

Iniciácia[upraviť | upraviť zdroj]

Rejkistom môže byť len človek, ktorý prešiel naladením energetických centier na prijímanie a ďalšie odovzdávanie energie; iniciácia posilní energetickú vibráciu aury a vedie k zväčšeniu objemu energie daného adepta rejki. Naladzovanie je trojstupňové (niektorí učitelia delia tretí stupeň na dve časti).

1. stupeň - naladený bol naladený na zdroj liečivej energie rejki a dokáže túto energiu prijímať a odovzdávať pomocou prikladania rúk (nie je dôležité, kam sa ruky priložia, energia si nájde sama miesto, kde je treba liečiť, či posilniť organizmus príjemcu). 1. stupeň rejki je hlavne určený na samoliečbu, ale aj na liečenie druhých dotykom rukou.

2. stupeň - naladený pozná časť symbolov, ktorých používanie modifikuje a umocňuje účinky rejki, naladenie 2. stupňa dokáže teraz pôsobiť nie len bezprostredným dotykom dlaní, ale aj na diaľku (aj na druhý koniec zemegule).

3. stupeň - majster obsahuje tak 3a, ako aj 3b. Len niektorí majstri tento stupeň delia. Adept rejki má teraz oveľa väčšie možnosti liečiť. Je schopný aj vhodne upraviť predmety určené na liečenie:

  • 3a. stupeň - majster liečiteľ- má všetky schopnosti majstra bez možnosti naladzovať ďalších rejkistov.
  • 3b. stupeň - majster učiteľ- naladený má schopnosť naladiť ďalších ľudí.

Niektorí učitelia ponúkajú ďalšie stupne podľa svojich znalostí a schopností. Rejki existuje v mnohých formách a smeroch, prechádza menším či väčším vývojom.