Renault Kangoo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Renault Kangoo a jeho verzia Kangoo Express sú rodinné a úžitkové osobné automobily vyrábané francúzskou automobilkou Renault. Ide o dlho očakávaného nástupcu vozidla Renault 4. Prvé vozidlá opustili výrobné linky závodu v Maubeuge v roku 1997.

Prvá generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Renault Kangoo I
Výrobca Renault
Iné názvy Nissan Kubistar
Produkcia 1997 – 2007
Predchodca Renault Express
Nasledovník Renault Kangoo II
Typ karosérie LAV

Renault Kangoo možno klasifikovať ako reakciu na trend, ktorý určoval smer konštrukcie vozidiel v 90. rokoch minulého storočia. V roku 1997 zišlo z výrobnej linky Renault prvé vozidlo, určené pre priamy predaj. Uspokojoval zákazníkov, ktorí majú väčšie rodiny a vyhľadávajú priestor, pohodlie a relatívnu bezpečnosť. Vozidlu k jeho úžitkovému priestoru napomáhala konštrukcia karosérie, ktorá by dnes bola klasifikovaná ako karoséria minivanu či kombi.

V tom čase išlo o vozidlo, ktoré malo zo všetkých osobných automobilov Renault najväčší batožinový priestor. Cieľovou skupinou klientov neboli len väčšie rodiny, ale aj firmy, ktoré veľa využívali tohoto vozidla k svojim podnikateľským účelom. Tie si obľúbili hlavne naftové motory, pre ich ochotu podriaďovať sa plne naloženému vozidlu a vykazovali dynamiku v nízkych otáčkach. Dodával sa s motorom o objeme 1 149 cm³ s 60 k, ďalej potom 1 390 cm³ s 75 k a v poslednej rade motorizácia dieselová, 1 870 cm³ a svojím výkonom 65 k.

Druhá generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Renault Kangoo II
Výrobca Renault
Produkcia 2008 – 2021
Predchodca Renault Kangoo I
Typ karosérie LAV

Ako každé vozidlo, tak aj Renault Kangoo podľahol modernizácii a od roku 2002 sa do ponuky dostali modely s novými motorizáciami. Motor 1,2 sa dočkal ôsmich ventilov navyše a dnes sa produkujú verzie 1.2 16V s výkonom 75 k, ďalej potom 1.6 16 V s 95 k, 1.9 dTi s turbodúchadlom a priamym vstrekovaním nafty do valca a neskôr 1.5 dCi s priamym vysokotlakým výstrikom common rail doplnený turbodúchadlom a vykazuje výkon 65 kW. V súčasnej ponuke sú motory 1.2 16V, 1.6 16V, 1.5dCi

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Renault Kangoo na českej Wikipédii.