Rex Walheim

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rex Joseph Walheim)
Rex Joseph Walheim
Astronaut NASA
Rex Walheim
Št. príslušnosťUSA
Narodenie10. október 1962 (61 rokov)
Redwood City, Kalifornia, USA
Predchádzajúce zamestnaniedôstojník vojenského letectva
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre36 dní, 8 hodín a 31 minút
Kozmonaut od1996
MisieSTS-110/ISS, STS-122/ISS, STS-135/ISS
Znaky misií
Kozmonaut dodosiaľ aktívny

Rex Joseph Walheim (* 10. október 1962, Redwood City, Kalifornia, USA) je americký astronaut. Letel ako letový špecialista v raketopláne na misiách STS-110, STS-122 a STS-135. Pri misiách vykonal päť výstupov do otvoreného priestoru s celkovým trvaním 36 hodín a 23 minút.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vzdelanie a vojenská kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Walheim doštudoval strednú školu v San Carlos v roku 1980 a o štyri roky neskôr získal bakalársky titul v odbore mechanického inžinierstva na University of California v meste Berkeley. V roku 1989 získal titul magistra v odbore priemyselného inžinierstva na University of Houston.

Walheim vstúpil do Vzdušných síl spojených štátov ako podporučík v máji 1984. V októbri 1986 bol preložený do Johnson Space Center v Houstone kde pracoval ako inžinier na podvozkoch raketoplánov a brzdách. V auguste 1989 bol prevelený na Letecké a kozmické veliteľstvo v Colorado Springs, kde bol riaditeľom programu modernizácie radarov protiraketovej obrany. V roku 1991 bol vybraný do školy pre testovacích pilotov, kutz absolvoval na Edwards Air Force Base v Kalifornii. po dokončení kurzu lietal na strojoch General Dinamics F-16 Fighting Falcon, pôsobil aj ako projektový manažér.

Vstup do NASA[upraviť | upraviť zdroj]

Rex Walheim na letovej palube Atlantisu

Rex Walheim bol vybraný do NASA v roku 1996. Po dvojročnom výcviku bol kvalifikovaný ako letový špecialista. Po prvý raz letel do vesmíru v roku 2002 na misii STS-110, ktorej cieľom bola doprava a montáž nosníku S-0 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Walheim pri nej uskutočnil dve vesmírne prechádzky (EVA). Druhý raz štartoval na misii STS-122, ktorá dopravila k ISS európsky laboratórny modul Columbus. Walheim uskutočnil tri EVA. V roku 2011 letel na misii STS-135, ktorej cieľom bolo zásobovanie ISS. zároveň to bol posledný let raketoplánu.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromie[upraviť | upraviť zdroj]

Walheim je ženatý s Margie Dotsonovou a majú spolu dve deti. Medzi jeho záľuby patrí futbal, turistika, lyžovanie a softball.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]