Letisková riadiaca veža

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Riadiaca veža)
Letisková riadiacia veža bratislavského letiska
109 m vysoká riadiaca veža letiska Viedeň-Schwechat

Letisková riadiaca veža alebo skrátene riadiaca veža (angl. (aerodrome) control tower, skr. TWR) je stanovište letiskovej a približovacej dispečerskej služby ale aj meteorologickej služby a ostatných zložiek letiskovej správy.[1] Je zriadená na poskytovanie služby riadenia letovej prevádzky. Musí mať dobrý prehľad o celom dráhovom systéme. Môže byť začlenená do odbavovacej budovy alebo vybudovaná ako samostatný objekt.

Najvyššia riadiaca veža je Vancouver Harbour Control Tower, ktorá sa nachádza na vrchole 142 metrov vysokého mrakodrapu. Najvyššia voľne stojaca riadiaca veža sa nachádza na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku a je vysoká 132 m[2]. V roku 2006 tak prekonala dovtedy najvyššiu vežu letiska Kuala Lumpur (130 m). V Európe je najvyššia 109 metrov vysoká riadiaca veža letiska Viedeň-Schwechat.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. S. Šaling, C. Laco: Stavebnícky náučný slovník. 4, Koštrukcie. 1. časť, Teória konštrukcií, Slovenské vydavateľstvo technickej literatúry, Bratislava, 1968; str. 510
  2. Tallest control tower in the world - November 1, 2004 Archivované 2009-01-29 na Wayback Machine získané 22. 10. 2009 (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ľ.Rondoš, M.Kaun: Letiská (ALFA 1990), str.159
  • Ministerstvo Obrany SR - Úrad vojenského letectva

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]