Rodolfo Neri Vela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rodolfo Neri Vela
mexický astronaut
Rodolfo Neri Vela
Št. príslušnosťMexiko
Narodenie19. február 1952 (72 rokov)
Chilpancingo, Guerrero, Mexiko
Predchádzajúce zamestnanievedec
Čas vo vesmíre6 dní 21 hodín a 4 minúty
Kozmonaut od1985
MisieSTS-61-B
Znaky misií

Rodolfo Neri Vela (* 19. február 1952, Chilpancingo, Guerrero, Mexiko) je mexický kozmonaut, ktorý sa vďaka šesťdennému letu v raketopláne USA stal 195. človekom vo vesmíre.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1975 absolvoval mexickú univerzitu Universidad de Mexico v odbore strojárstvo a elektrotechnika, potom pokračoval v štúdiách na University of Essex vo Veľkej Británii, tu v odbore telekomunikácií. Školu ukončil v roku 1976, vo Veľkej Británii zostal a pokračoval vo svojom vzdelávaní na University of Birmingham, odbory elektromagnetizmus a radiácia. Doktorát získal roku 1979, vo veku 27 rokov. Vrátil sa do Mexika na Universidad de Mexico a venoval sa tu vedeckej práci. Odtiaľ odišiel na Institut of Electrical Research, Mexico a nakoniec odišiel znova do Európy. Tu zostal ako vedecký pracovník u ESA, ESTEC (angl. European Space Research and Technology Centre), Noorwijk v Holandsku. V roku 1983 bol zaradený do výcvikového strediska astronautov NASA a po dvoch rokoch letel do kozmu.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

S raketoplánom Atlantis v novembri 1985 letela sedemčlenná posádka v zložení: Brewster Shaw, Bryan O'Connor, Sherwood Spring, Mary Cleaveová, Jerry Ross, Charles Walker a Rodolfo Neri Vela ako elektrotechnik. Počas letu vypustili tri telekomunikačné družice (jedna z nich bola mexická) a bezpečne pristáli na leteckej základni Edwards v Kalifornii. Let bol katalogizovaný v COSPAR 1985-109a.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rodolfo Neri Vela na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]