Rondel (báseň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rondel[1] (franc. rondeau) je báseň s viazaným veršom a rýmom.

Formálna kompozícia rondelu[upraviť | upraviť zdroj]

Je zložená z troch slôh s refrénom:

  1. Sloha má 5 veršov
  2. Sloha má 3 verše
  3. Sloha má 5 veršov

Alebo

  1. sloha 4 verše
  2. sloha 2 verše
  3. sloha 4 verše

Na konci druhej a tretej slohy je refrén, ktorý obsahuje prvé slovo 1. verša alebo prvé slová 1.verša. Refrén sa nazýva inak aj „klauzula“. Druh rýmu je: AABBAA/+klauzula/AABBA/+klauzula/.

Rondel bol veľmi populárny v 16. a 17. storočí. Dodnes sa udržal i keď zriedkavo.

Je ešte jeden druh a to rondel zdvojený. Má spoločné dva znaky s rondelom:

  • Je vystavaný z dvoch rýmov
  • Končí sa refrénom, ktorý zahŕňa prvé slová prvého verša

V ostatnom sa úplne líšia. Skladá sa zo 6-tich 4-veršových slôh so striedavým rýmom, každý z veršov prvej strofy sa stáva postupne v poradí vždy štvrtým veršom 4 nasledovných slôh. Šiesta sloha má 4 úplne nové verše, po ktorých nasleduje refrén, ktorý sa nerýmuje. Jeho refrén sa tiež inak nazýva klauzula. Je to akési zvolanie, ktoré má zdôrazňovať najdôležitejšiu myšlienku básne, ktorej základom sú prvé slová prvého veršu.

Historické korene rondelu a jeho vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Rondel vznikal v 13.storočí v Európe v prostredí trubadúrskeho umenia. Rondel bol sprevádzaný hudbou. Obvykle to bola lutna. Stavba básne sa teda prispôsobila hudobnému rytmu, ktorý bol schopný daný nástroj vylúdiť. Prvýkrát skomponoval a napísal rondel Adam de la Halle.

V 14. storočí básnik a skladateľ Guillaume de Machaut skomponoval asi 30 rondelov a prezentoval ich. Básne patria do lyrickej poézie, obvykle vyjadrujú subjektívne emócie kurtoáznej lásky v prostredí šľachtických a kráľovských dvorov.

V 15. storočí burgundskí poeti a skladatelia Guillaume Dufay a Gilles Binchois napísali veľa rondelov. Najznámejšími sa stali jednoduché melódie rondelov "De plus en plus" (slov. Čím ďalej tým viac) od Binchoisa a "Par le regart de vos beaux yeulx" od Dufayho. Vrchol rondelu sa datuje do tvorby van Ghizeghema na konci obdobia vlády vojvodu Burgundského. Koniec 15. storočia zavrhol stredoveké ustálené formy a prevzal poetické formy talianskej renesancie. Rondel prežil bezo zmien svojej formy dvesto rokov a bol prostriedkom umeleckého sebavyjadrenia trubadúrov, stredovekých poetov a hudobných skladateľov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Teória literatúry, prednášky, doc. PaedDr. René Bílik, CSc., mim. prof.pdfweb.truni.sk,

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rondeau(poésie) na francúzskej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]