Saab

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
SAAB AB
Saab
Právna formaPublic company
Založená1937
SídloŠtokholm, Švédsko
Priemyselautomobilový priemysel, letectvo
Zamestnancov12,830 (2005)
Webwww.saabgroup.com
Saab 99
Saab Catherina

SAAB AB (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) je známa švédska spoločnosť založená v roku 1937 v meste Trollhättan. V roku 1939 sa zlúčila s firmou ABSJ a sídlo sa tak premiestnilo do mesta Linköping. Pôvodne vyrábala lietadlá, ale roku 1949 sa zaradila medzi automobilky predstavením modelu 92. Sídlo pre výrobu áut bolo v meste Trollhättan. V roku 1969 sa Saab zlúčil s firmou Scania a do roku 1995 sa spoločnosť nazývala Saab-Scania. V roku 1990 spoločnosť General Motors kúpila 51% divízie pre automobily. Dnes sa firma nazýva SAAB AB.

Najslávnejšie produkty: Saab Sonett (roadster, resp. coupé s dvojdobým trojvalcom), model 99 a kabriolet verzia 900, ktorý bol v USA veľmi populárny, a jeho výroba zďaleka nestačila uspokojovať vysoký dopyt - v 80. rokoch bola čakajúca lehota na tento model cez 2 roky.

Firma patrila medzi priekopníkov vo vývoji preplňovaných benzínových motorov. Povestná bola však vysoká úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti vozidiel tejto značky.

V r. 1990 kúpil automobilovú divíziu SAAB americký koncern General Motors, a vyrábané automobily používajú od tej doby spoločné podvozkové platformy s firmou Opel.

Modelová ponuka v súčasnej dobe:

Staršie modely:

Výrobca ďalej predstavil na autosalónu v Detroite koncept Aero-X - dvojmiestne kupé s odklapajúcou strechou a motorom, schopným spaľovať 100% bioethanol.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Saab

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]