Samaritánka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Samaritánka
Originálny názov Samaria
사마리아
Žáner dráma
Dĺžka 95 minút
Štát Kórejská republika
Pôvodný jazyk Kórejský
Rok 2004
Spoločnosť Show East
쇼이스트
Rozpočet 1 000 000 $
Zárobok ?
Filmový štáb
Réžia Kim Ki-dok
Scenár Kim Ki-dok
Produkcia Pä Čong-min
Kim Dong-džu
Kim Ki-dok
Kim Jun-ho
Hudba Pak Či-ung
Kamera Son Sang-džä
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Samaritánka (kórejsky Samaria, 사마리아) je juhokórejský film natočený v roku 2004 režisérom Kim Ki-dokom. Film bol uvedený do slovenských kín 11. januára 2007.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Čä-jong a Jo-džin sú dve stredoškolské kamarátky zo Soulu, ktoré získavajú peniaze netradičným spôsobom na ich cestu do Európy. Kým z Čä-jong je prostitútka, Jo-džin hľadá zákazníkov, dohaduje medzi nimi schôdzky a stráži pred hotelom.

Jedného dňa, kedy má práve Čä-jong zákazníka, vtrhne do hotelovej izby policajná hliadka. Vystrašená Čä-jong vyskočí z okna hotelovej izby a vážne sa pritom zraní. Následne je prevezená kamarátkou Jo-džin do nemocnice, kde následkom zranení zomiera. Zmätená Jo-džin si pripisuje smrť Čä-jong na seba, lebo nedostatočne strážila pred hotelom. Rozhodne sa ponúkať svoje telo bývalým zákazníkom Čä-jong , ale s prekvapivým zámerom, jeho cieľom je vykúpenie.

Do príbehu vstupuje otec Jo-džin, ktorý je policajtom. Šokovaný skutočnosťou, čo robí jeho dcéra Jo-džin po škole, začne hľadať bývalých klientov. Časom nastáva konfrontácia medzi policajtom a zákazníkmi, následkom čoho je v závere filmu brutálne zabitý jeden z nich.

Vo filme sa objavuje násilie, sex a smrť podporované zvláštnou pochmúrnou náladou, lyrickou hudbou a atmosférou kórejskej jesene v Soule.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od väčšiny filmov režiséra Kim Ki-doka, snímka Samaritánka nemala veľký úspech v Kórejskej republike. Film vzbudil ovácie a získal cenu Strieborného leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]