Saw (séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Saw je americká hororová filmová séria, ktorej je natočených medzi rokmi 20042023 desať častí. Prvému filmu Saw: Hra o prežitie predchádza krátkometrážna snímka Saw z roku 2003, ktorá bola natočená ako námet pre producentov filmu z roku 2004, ktorým sa tento nápad zapáčil a investovali tak do výroby peniaze.

Príbeh filmov sa točí okolo fiktívneho sériového vraha Johna „Jigsaw“ Kramera a jeho učňov. Kramer namiesto toho, aby svoje obete priamo zabil, uväzní ich v život ohrozujúcich situáciách, ktoré označuje ako „testy“ alebo „hry“, aby otestoval ich vôľu prežiť fyzickým alebo psychickým mučením, pričom ak prežijú, postará sa o to, aby sa zostavili.

Filmy zo série[upraviť | upraviť zdroj]

Saw: Hra o prežitie je prvý film série, natočený v roku 2004. Režíroval ho James Wan.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Cary Elwes, Leigh Whannell, Monica Potter, Danny Glover, Alexandra Chun, Shawnee Smith, Michael Emerson, Ken Leung, Makenzie Vega, Dina Meyer a Paul Gutrecht.

Saw 2 je druhým filmom série, natočený v roku 2005. Režíroval ho Darren Lynn Bousman.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Donnie Wahlberg, Erik Knudsen, Shawnee Smith, Franky G, Emmanuelle Vaugier, Dina Meyer, Beverley Mitchell, Noam Jenkins a Glenn Plummer.

Saw 3 je tretím filmom série, natočený v roku 2006. Režíroval ho Darren Lynn Bousman.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Bahar Soomekh, Costas Mandylor, Betsy Russell, Angus Macfadyen, Shawnee Smith, Debra McCabe a Dina Meyer.

Saw 4 je štvrtým filmom série, natočeným v roku 2007. Režíroval ho Darren Lynn Bousman.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Costas Mandylor, Betsy Russell, Scott Patterson, Lyriq Bent, Devon Bostick, Mike Realba, Louis Ferreira, Shawnee Smith a Athena Karkanis.

Saw 5 je piaty film série, natočený v roku 2008. Režíroval ho David Hackl.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Julie Benz, Carlo Rota, Betsy Russell, Shawnee Smith, Meagan Good, Greg Bryk, Mike Realba a Laura Gordon.

Saw 6 je šiesty film série, natočený v roku 2009. Režíroval ho Kevin Greutert.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Costas Mandylor, Shawnee Smith, George Newbern, Devon Bostick, Betsy Russell, Athena Karkanis, Mark Rolston, Peter Outerbridge, Melanie Scrofano, Samantha Lemole, Tanedra Howard a Caroline Cave.

Saw 3D je siedmy film série, natočený v roku 2010. Režíroval ho Kevin Greutert. Jedná sa o prvý film zo série, ktorý bol uvedený v 3D.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Costas Mandylor, Sean Patrick Flanery, Chad Donella, Dean Armstrong, Betsy Russell, Jon Cor, Gabby West, Chester Bennington, Janelle Hutchison, Cary Elwes, Naomi Snieckus, Gina Holden a Sebastian Pigott.

Jigsaw je ôsmy film série, natočený v roku 2017. Režírovali ho Michael Spierig a Peter Spierig.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Callum Keith Rennie, Matt Passmore, Hannah Emily Anderson, Laura Vandervoort, Brittany Allen, Clé Bennett, Paul Braunstein a Mandela Van Peebles.

Špirála: Saw pokračuje je deviaty film série, natočený v roku 2021. Režíroval ho Darren Lynn Bousman. Jedná sa o jediný film zo série, v ktorom sa neobjaví Tobin Bell.

V hlavných úlohách sa predstavili: Chris Rock, Marisol Nichols, Max Minghella, Dan Petronijevic, Richard Zeppieri, Samuel L. Jackson a Zoie Palmer.

Saw X je desiaty film série, natočený v roku 2023. Režíroval ho Kevin Greutert. Dej filmu sa odohráva medzi prvou a druhou časťou.

V hlavných úlohách sa predstavili: Tobin Bell, Shawnee Smith, Paulette Hernandez, Steven Brand, Michael Beach, Synnøve Macody Lund, Costas Mandylor, Joshua Okamoto, Renata Vaca a Octavio Hinojosa.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Saw (franchise) na anglickej Wikipédii.