Scratch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Scratch je nový programovací jazyk, v ktorom sa dajú jednoducho vytvárať interaktívne príbehy, hry a animácie, a ktorý ich umožňuje zdielať na webe. Prostredie jazyka má otvorený zdrojový kód a je chránené vlastnou slobodnou licenciou.

Scratch je vyvinutý skupinou Lifelong Kindergarten Group z laboratórií MIT Media Lab. Táto skupina vyvinula nové technológie ako postavy, spájanie blokov a kreslenie pre deti, ktoré rozširujú rozsah toho, čo môžu ľudia navrhnúť, vytvoriť a naučiť sa.

Vývoj jazyka Scratch je spolufinancovaný spoločnosťami National Science Foundation, Microsoft, Intel Foundation, Nokia a výskumným konzorciom MIT Media Lab.

Základné ingrediencie projektu Scratch[upraviť | upraviť zdroj]

Projekty v jazyku Scratch sú tvorené objektami, ktoré sa nazývajú postavy. To ako budú postavy vyzerať, je možné zmeniť tak, že sa im dajú rôzne kostýmy. Postava môže vyzerať ako človek, vlak, motýľ alebo čokoľvek iné. Ako kostým sa dá použiť ľubovoľný obrázok: obrázok možno nakresliť v kresliacom programe, importovať ho z pevného disku alebo ho pretiahnuť do programu z webovej stránky.

Postave je možné dať inštrukcie aby sa hýbala, prehrávala hudbu alebo reagovala na iné postavy. Keď je potrebné postave povedať čo má robiť, robí sa to pridaním grafických blokov do zásobníkov, ktoré sa volajú scenáre. Po kliknutí na scenár, Scratch spustí jednotlivé bloky scenára zhora dole.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]