Selenec (prítok Gaderského potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Selenec

(prítok Gaderského potoka)

potok
Zdrojnica Smrekov, Veľká Fatra
Ústie Gaderský potok, Dedošová dolina
Dĺžka km
Povodie Turiec
Rád toku VI.
Hydrologické poradie 4-21-05-077
Číslo recipienta 4-21-05-7190
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Selenec je potok v dolnom Turci, v juhovýchodnej časti okresu Martin.[1] Je to ľavostranný prítok Gaderského potoka, má dĺžku 8 km a je tokom VI. rádu. Preteká územím Národného parku Veľká Fatra.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie vo Veľkej Fatre, pramení v podcelku Bralná Fatra[2] na severozápadnom svahu Smrekova (1 441,1 m n. m.) v nadmorskej výške približne 1 140 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv tečie severoseverozápadným smerom dolinou Padva, ktorá je súčasťou NPR Padva s ochranou pralesovitých lesných spoločenstiev borín, tisa červeného a kosodreviny a sprava priberá potok Padva (0,4 km). Potok na tomto úseku prekonáva skalné stupne niekoľkými kaskádami a vodopádmi. Potom sa stáča na severovýchod, pokračuje dolinou Selenec. V hornej časti doliny sprava priberá prítok zo Skalnej doliny zvaný Skalná, zľava Mráznicu a opäť sprava prítok prameniaci severozápadne od kóty 1 089,0 m. Ďalej pokračuje na krátkom úseku smerom na sever, sprava priberá Hlbokú (0,8 km), ďalej pokračuje severoseverozápadným smerom, sprava priberá Vlkanovú (0,7 km), zľava Tmavú (0,6 km) a Hubnú (1 km) a preteká dolnou časťou doliny Vlkanová s tiesňavovitým rázom a výrazne bralnatým charakterom, početnými skalnými útvarmi a Jeleňou jaskyňou na pravom brehu. Napokon sa v ústí Dedošovej doliny vlieva v nadmorskej výške cca 633 m n. m. do Gaderského potoka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-12-13]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-12-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-12-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]