Sic semper tyrannis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľká Pečať Virgínie s mottom štátu.

Sic semper tyrannis je latinská fráza, prekladaná ako „To sa vždy stáva tyranom“, alebo aj „Tak skončia tyrani“. Občas sa nesprávne prekladá ako „Smrť tyranom“, či „Dole s tyranom“. Frázu údajne po prvýkrát vyslovil Marcus Junius Brutus počas vraždy Júlia Cézara. Neskôr ju vykríkol John Wilkes Booth pri vražde Abrahama Lincolna. Taktiež je oficiálnym mottom štátu Virgínia.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vyslovenie frázy je pripisované Marcovi Juniovi Brutovi, najznámejšej postave vraždy Júlia Cézara 15. marca roku 44 pred Kr., hoci je možné, že táto veta je vymyslená aby akt vyznel dramatickejšie, keďže rímski historici vtedajšej doby to nezaznamenali. V americkej histórií, John Wilkes Booth vykríkol frázu potom, čo 14. apríla 1865 smrteľne postrelil prezidenta Abrahama Lincolna, sčasti kvôli spojitosti s vraždou Cézara, pretože práve toto predstavenie bolo v tento deň hrané v divadle, kde sa incident odohral.[1][2] Americký terorista Timothy McVeigh mal na sebe tričko s touto frázou a obrázkom Lincolna, keď bol zatknutý 19. apríla 1995, po bombovom útoku na Oklahoma City.[3]

Motto[upraviť | upraviť zdroj]

Frázu odporučil George Mason na Virgínskej konvencii v roku 1776, ako súčasť pečate štátu. Pečať štátu Virgínia ukazuje zosobnenie Cnosti, s oštepom v ruke, s nohou na personifikovanej forme Tyranie, ktorej koruna leží obďaleč. Pečať vymyslel Mason a navrhol George Wythe, ktorý podpísal Deklaráciu nezávislosti Spojených štátov a učil právo Thomasa Jeffersona.[4] „Sic semper tyrannis“ je aj motto ponorky amerického námorníctva pomenovanej po štáte,USS Virginia. Fráza je zároveň mottom mesta Allentown, tretieho najväčšieho mesta v americkej Pensylvánii, a je tiež spomínaná v oficiálnej štátnej hymne Marylandu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Last Diary Entry of John Wilkes Booth [online]. law.umkc.edu, [cit. 2010-12-05]. Dostupné online.
  2. TimesMachine April 15, 1865 - New York Times. The New York Times. Dostupné online.
  3. KILZER, Lou. Did McVeigh Plan to get Caught, or was he Sloppy?. Denver Rocky Mountain News, 1997-12-19.
  4. ROWLAND, Kate Mason. The Life of George Mason, 1725-1792. [s.l.] : G.P. Putnam's Sons, 1892. Dostupné online. S. 264 – 265.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]