Silas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Silas
spisovateľ
Silas
Narodeniepravdepodobne Rím
Úmrtie50 n. l.
Macedónia
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Silas

Silas (starogr. Σίλας – Silas alebo Σιλουανός  – Silouanos) bol jedným z členov prvej kresťanskej komunity v Jeruzaleme, misionárom a pravdepodobne biskupom v Korinte.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Silas pravdepodobne pochádzal z Jeruzalema. Bol podľa tradície medzi vybranými sedemdesiatimi Ježišovými učeníkmi. V Skutkoch apoštoloch (15.-16. kapitola) sa spomína, že ho spoločenstvo zvolilo, aby sprevádzal na cestách Pavla z Tarzu.[1] Išlo o dve Pavlove cesty: prvá viedla do Antiochie, druhá do Galatie spolu s Timotejom. Takisto sprevádzal počas svojich ciest misionárov v Sýrii, Cilícii et Macedónii.

V meste Philippes boli obvinení z agitácie medzi ľuďmi (pravdepodobne po uzdravení posadnutého otroka), zbití palicami a hodení do väzenia. Podľa Biblie prišlo o polnoci, keď sa modlili, silné zemetrasenie. Spadli im reťaze a dvere sa otvorili. Väzenský strážca, ktorí sa domnieval, že väzni ušli, sa chcel zabiť, ale Pavol mu v tom zabránil. Vrhol sa im teda k nohám, zaviedol ich k seba a keď im umyl rany, bol on i všetci v dome pokrstení.[2]

Po udalostiach vo Philippes pokračovali vo svojej ceste do Amfipola, Apolonia et do Solúna, v ktorom obrátili na vieru mnohých ľudí.[3]

Sílas bol údajne následne vysvätený za biskupa Korintu, kde po mnohých zázrakoch zavŕšil svoj život.

Význam mena[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Silas je gréckou obmenou pre latinské meno Silvanus, ktoré znamená „z lesa“. Hoci sa v Biblii uvádza meno ako rímske, „Silas“ by mohlo pochádzať z predrímskeho jazyka v Itálii, ako to naznačuje osoba s „Asilas“, etruský veliteľ a bojovník, ktorý hrá dôležitú rolu v epopeji Eneida od Vergília.

Uctievanie[upraviť | upraviť zdroj]

Katolícka cirkev oslavuje svätého Silasa 13. júla[4]; východné cirkvi ho uctievajú 30. júla (spolu s ďalšími Ježišovými učeníkmi: Silvanom,Kassadinom,Twitchom,hardstuck silver4 Mairom Popkom, Luxou Krescensom a Andronikom)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sílas : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2021-01-25]. Dostupné online.
  2. SKUTKY APOŠTOLOV. Dokumenty Katolíckej Cirkvi [online]. dkc.kbs.sk, [cit. 2021-01-25]. Dostupné online.
  3. Saint Silas | Biography, Missions, & Facts [online]. Encyclopedia Britannica, [cit. 2021-01-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Sílas : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2021-01-25]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Silas (Nouveau Testament) na francúzskej Wikipédii.