Skenderija

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skenderija
Pohľad na halu
Pohľad na halu
Základné údaje
Výstavba1969
Prestavba1984, začiatok 21. storočia
Majiteľ
Pomenovaná poSkender-paša

Skenderija je športovo-kultúrno-obchodné centrum v Sarajeve. Vybudované bolo v roku 1969. Nachádza sa na ľavom brehu rieky Miljacky. Celková úžitková plocha centra je 70 000 m². Súčasťou areálu je sála zimných športov Mirzu Delibašića a Dom mládeže.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Skenderija nesie svoj názov podľa Skender-pašu, ktorý v roku 1499 na mieste súčasnej haly nechal vybudovať trhovisko s 11 stánkami, zájazdový hostinec (karavanseraj) a tekke. Jeho syn Mustafa beg Skenderpašić tu potom v roku 1518 nechal vybudovať mešitu, ktorá sa však po niekoľkých desiatkach rokov zrútila a zachoval sa len jej minaret.

V 60. rokoch 20. storočia riešili predstavitelia Sarajeva problém s nedostatkom športovísk v meste. Na tomto území sa nachádzal nie príliš vyhovujúci futbalový štadión bez tribún a staré domy. Skenderija bola špecifická lokalita s nízkymi domami, mnohokrát ešte z obdobia tureckej nadvlády.

Aj preto padlo rozhodnutie práve tu vybudovať nové športové centrum. V roku 1960 bol pôvodný minaret historickej mešity zbúraný. Nové športové centrum navrhol prominentný juhoslovanský architekt Živorad Janković, ktorý sa podieľal na návrhoch mnohých ďalších stavieb tohto typu po celej krajine. Stavba centra bola dokončená dňa 29. novembra 1969 (na Deň republiky). Slávnostné otvorenie sprevádzalo premietanie filmu Bitka na Neretve. V súvislosti so Zimnými olympijskými hrami 1984, ktoré sa konali v Sarajeve, bola jednak vybudovaná nová hala (Zetra), zároveň bola pôvodná Skenderija rozšírená a zmodernizovaná.

Počas vojny v Bosne a Hercegoviny bola hala ostreľovaná granátometmi. Väčšina areálu sa zachovala bez závažnejších škôd, pôvodný Dom mládeže vyhorel. Potom bola hala sprivatizovaná a na začiatku 21. storočia opäť zrekonštruovaná. V roku 2012 sa strecha haly pre zimné športy zrútila pod náporom napadaného snehu.[1]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Skenderija

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zbog čega se srušio i kako je "nestao" krov Skenderije [online]. ba.n1info.com, [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. Archivované 2017-09-02 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Skenderija na českej Wikipédii.