Skidmore, Owings and Merrill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ukážka architektúry SOM, World Trade Center 7 v meste New York

Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM) je developerská spoločnosť zo Chicaga, ktorá bola založená v roku 1936. Založili ju Louis Skidmore a Nathaniel Owings, v roku 1939 sa k nim pripojil aj John Merrill. Prvú pobočku otvorili v meste New York v roku 1937. Patrí medzi najväčšie developerské spoločnosti v Spojených štátoch. Špecializujú sa predovšetkým na moderné komerčné budovy, čo viedlo k veľkému rozšíreniu moderných celosvetovo rozšírených mrakodrapov, tzv. sklenených krabíc (glass box).

Popis spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Architektonická kancelária Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), bola založená v roku 1936 v Chicagu. V roku 1939 sa k nim pripojil John Merril. Ďalšími popredný architekt pôsobiaci v S.O.M. boli Gordon Bunshaft, Myron Goldsmith, Bruce Graham a Walter Netsch. Je jednou s popredných svetových firiem v krajinnej architektúre, urbanizmu, inžinierstva a navrhovaní interiérov. SOM realizovala cez 10 000 architektonických, inžinierskych, interiérových a plánovaných projektov vo viacej ako 50 krajinách po celom svete. Jej odborné skúsenosti s návrhmi extrémne vysokých budov nemajú obdoba. Mala na starosti návrh a stavebné inžinierstvo dovtedy najvyššej americkej budovy – 109patrove Sears Tower v Chicagu. Medzi ďalšie popredné projekty patrím Lever House, kancelárska budova v New Yorku, ktorá stanovila štandard pre návrh kancelárskych budov po celom svete; 100 poschodová budova John Hancock Tower v Chicagu; Jin Mao, 88poschodový mrakodrap v Sanghaji pre zmiešané použitie; a svetové ústredie pre bank of America v San Franciscu. Firma nadobudla cez 800 rôznych ocenení. V súčasnosti majú 8 vedúcich kancelárií po celom svete.: Dav-id M. Childs, Adrian Smith, John Kriken, Craig Hartman, Philip Enquist a Marilyn Jordan Taylor.

Realizácie a projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Plánované projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Mimo architektonických služieb, Skidmore, Pre a Merrill má tiež súťažil na poli veľkých programov. Nedávno navrhovali Vežu slobody v New Yorku City, ktorá vyrastie na mieste World Trade Center. Autodesk je dlhodobý technický partner SOM, takze ani při tomto projekte nebude chýbať.

V Spojených arabských emirátoch Burdž Dubaj v Dubaji, sa stavia mrakodrap, ktorý je zatiaľ najvyššou stavbou na svete. Ďalšou ohromujúcou plánovanou stavbou je Zelený mrakodrap v Číne. Tato stavba má veľkú šancu zaradiť sa na prvé miesto medzi environmentálnymi výškovými budovami na svete. stavba maximálne rešpektuje životné prostredie. Architekti a inžinieri zo SOMu ju navrhli ako unikátnu „nulovú budovu“, ktorá by si sama mala vyrábať toľko elektrickej energie, koľko spotrebuje.

Infinity Tower[upraviť | upraviť zdroj]

Dizajn pre Infinity Tower, nekonečnú vežu dokladá SOM domnienku, že zovňajšok a tvar výškovej budovy by mal byť priamy výraz z štruktúrny konštrukcie tejto budovy. Porozumenie tejto veľkolepej architektúry musí byť viac než povrchové vnímanie. Táto stavba má svoj jedinečný podpis a je symbol prepychového života. Budova tvorí špirálu v ktorej rotuje o neuveriteľných 90° a siaha do výšky 80 podlaží do neba.

Fakty k návrhu[upraviť | upraviť zdroj]
  • rok ukončenia: 2010
  • porastová oblasť: 3,026.50 m2
  • zastavaná oblasť: 1,200,000 ft2
  • stavebná výška: 307 m
  • počet skladov: 73

Návrh je odvodený s naturálnych tvarov prírody. Budova sa nachádza v srdci dubajského prístavu, je inspirovaná organickými krivkami ktorých pôvod je odvodený z naturálnych tvarov prírody. Fasáda je zasklená v celom rozsahu tak aby z každého uhlu bol poskytnutý pohľad na šíre more a prírodu.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • SOM, Skidmore§Merrill, Architectur und Städtebau 1973-1983,Copyright1983 by Verlag Gerd Hatje, Stuttgard, ISBN 37757 0180x
  • SOM evolution, Recent work of skidmore, Owings§ Merrill Abby Brussel, 2000 Birkhäuser-Publishers for Architecture, Basel Switzerland ISBN 3-7643-6072-0

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]