Sky Crane (kozmonautika)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sky Crane

Sky Crane, Sky crane alebo Skycrane je špeciálna brzdiaca plošina pre mäkké pristátie na povrchu Marsu vyvinutá americkou agentúrou pre letectvo a vesmír NASA. Momentálne sa na povrchu Marsu nachádzajú dva rovery, ktoré sú funkčné a Sky Crane ich tam bezpečne dopravil. Pomocou Sky Crane sa zaznamenáva zostup roveru.

Dôvody na realizáciu[upraviť | upraviť zdroj]

Na realizáciu bolo viacero dôvodov. Najhlavnejším bola hmotnosť. Prvý rover nebol Sojourner, ale PrOP - M zo sondy Mars 3. Sojourner bol veľmi malý rover a samotný vážil len 10,6 kg.

Kedže sonda po vstupe do atmosféry spomalí na určitú rýchlosť, ktorá ale nie je ešte stále dostatočná na bezpečné pristátie, musí sonda spomaliť pomocou vysunutia padáku. Takto sonda ešte stále nie je dosť pomalá, a preto musí zažehnúť dýzy. Soujourner mal pristávaciu stanicu Mars Pathfinder, ktorá vážila až 360 kg. Pre rovery ťažké 1 tonu, teda Perseverance a Curiosity, by sa takéto stanice nedali skonštruovať, a preto sa museli vymysliet lepšie prystávacie systémy. Po Pathfinderovi nasledovala ovela vyspelejšia misia Mars Exploration Rover (MER). Tieto rovery vstúpili do atmosféry, vysunuli padáky, približne 20 metrov nad povrchom sa spustili trysky a vypustili airbagy; nasledovalo niekoľko odskokov a potom sa vysunuli okvetné lístky a rovery boli pripravené na prieskum povrchu Marsu. Pre ťažké rovery mal tento projekt pristávania nerealizovateľnú budúcnosť. Airbagy by totiž praskli pri náraze o povrch Marsu. Neskôr inžinieri z NASA zostavili zoznam možných pristávacích technológii a postupne testovali každú jednu z nich. Nakoniec vyšiel z testu najpravdepodobnejšej možnej realizácie bezpečného pristávacieho systému pristávací systém Sky Crane.

Pristátie[upraviť | upraviť zdroj]

Sonda vstupuje do atmosféry Marsu a spomaľuje. Následne sa odhodí tepelný štít a Sky Crane sa oddelí a vykoná špeciálny manéver, aby ho nezasiahol zostupový modul, z ktorého sa oddelil. Ako palivo Sky Crane používa hydrazínový plyn. Následne klesne bezpečne k povrchu a rover spustí na nylonových lanách s elektrickým káblom, ktorý zabezpečuje vzájomné prepojenie. Potom rover potvrdí kontakt s povrchom a prestrihne všetky laná. Sky Crane sa s pár percentami paliva oddelí a odletí do bezpečnej vzdialenosti od roveru a následne sa zničí.

Pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Sky Crane je podobný a funguje na princípe ako helikoptéra a bol pomenovaný podľa Skycrane Sikorsky S-64 (Pozri rozlišovaciu stránku Sky Crane).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://spaceflight101.com/msl/msl-descent-stage-and-sky-crane/
  2. https://www.space.com/mars-perseverance-rover-photo-sky-crane-crash
  3. https://www.zmescience.com/science/the-sky-crane-the-crazy-idea-which-became-the-norm/
  4. https://www.jpl.nasa.gov/news/mars-tugging-on-approaching-nasa-rover-curiosity
  5. https://www.space.com/mars-perseverance-rover-photo-sky-crane-crash
  6. https://www.youtube.com/watch?v=p1WX0CATyn8