Slovenská sekcia IBBY

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovenská sekcia IBBY je národnou sekciou Medzinárodnej únie pre detskú knihu (International Board on Books for Young People – IBBY)[1] mimovládnej organizácie UNESCO. Do IBBY bola prijatá ako súčasť Československej sekcie v roku 1964.

Cieľom jej činnosti je vytváranie priaznivých podmienok pre rozvoj a posilňovanie záujmu autorov, vydavateľov a verejnosti o pôvodnú literárnu tvorbu pre deti i prezentovanie najkvalitnejších kníh.

Každoročne pripravuje Dni detskej knihy, ktoré sa spolu so sprievodnými podujatiami organizujú vždy v inom regióne Slovenska. Inšpiráciou pre ne je Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý si verejnosť pripomína 2. apríla v deň narodenia veľkého rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

Neoddeliteľnou súčasťou činnosti sekcie sú každoročné odborné konferencie, ktoré hodnotia pôvodnú tvorbu uplynulého roku. Významnou aktivitou sekcie je open air festival čítania Knižné hody.[2]

Medzi tradičné podujatia patrí súťaž Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy. Slovenská sekcia IBBY udeľuje národné ceny za literatúru pre deti a mládež Cenu Ľudovíta Fullu[3] a cenu Trojruža[4] a Plaketu Ľudmily Podjavorinskej,[5] ktorá sa udeľuje za propagáciu slovenskej detskej knihy v zahraničí. V rámci rozhlasového festivalu Prix Ex Aequo udeľuje Slovenská sekcia IBBY od roku 2010 Cenu za najlepšiu rozhlasovú adaptáciu literárneho diela.

Sekretariát SK IBBY pravidelne pripravuje slovenskú účasť na medzinárodných kongresoch a návrhy slovenských tvorcov na ocenenia IBBY – zápis na Čestnú listinu IBBY[6] a Cenu Hansa Christiana Andersena,[7] nazývanú aj malá Nobelova cena. Okrem toho verejnosti predstavuje knižné kolekcie, ktoré získali domáce i medzinárodné ocenenia.

V rámci Slovenskej sekcie IBBY rozvíja činnosť iniciatíva Book Handicap, projekty knižných kolekcií IBBY pre postihnutých, ktoré organizuje Verejná knižnica v Toronte (Kanada).

Slovenská sekcia IBBY vydáva štvrťročník BIBIANA – revue o umení pre deti a mládež. Členskú základňu sekcie tvoria spisovatelia, ilustrátori, pedagógovia, pracovníci knižníc a iných kultúrnych inštitúcií.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Home: IBBY official website [online]. www.ibby.org, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Knižné hody [online]. www.facebook.com, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  3. Cena Ľudovíta Fullu | bibiana.sk [online]. www.bibiana.sk, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  4. Trojruža | bibiana.sk [online]. www.bibiana.sk, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  5. Plaketa Ľudmily Podjavorinskej | bibiana.sk [online]. www.bibiana.sk, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  6. Čestná listiny IBBY | bibiana.sk [online]. www.bibiana.sk, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  7. Cena Hansa Christiana Andersena | bibiana.sk [online]. www.bibiana.sk, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]