Spisovateľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Spisovateľka)

Spisovateľ je človek, ktorý sa profesionálne venuje písaniu, väčšinou kníh. Ale môže písať takmer akýkoľvek text s primeraným rozsahom a obsahom. Spisovateľ používa na svoju prácu prirodzený jazyk občas s miernymi úpravami.

Dobrý spôsob (nie však všeobecne platný) ako odlíšiť človeka, ktorý niečo píše, od spisovateľa, je zistiť, či dostáva peniaze za to, čo píše.

Šírenie myšlienok[upraviť | upraviť zdroj]

Myšlienky spisovateľa sa šíria buď pomocou tlače, ako napríklad noviny, knihy, časopisy, letáky a iné, alebo elektronických médií (pozri nové médiá), ako je napríklad internet, a to verejne alebo tajne (samizdatom).

Kategórie spisovateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Románopisec[upraviť | upraviť zdroj]

Potrebuje na svoju prácu spravidla dlhý čas, pretože román je pomerne dlhý literárny útvar. Tieto diela v sebe môžu obsahovať rôzne zápletky a napätie. Písanie románu je obťažné a pre autora je veľkou skúškou, pretože do poslednej chvíle nevie, či sa trafil a či jeho dielo bude niekto čítať.

Poviedkopisec[upraviť | upraviť zdroj]

Potrebuje na svoju prácu o niečo kratší čas ako románopisec. Výsledok jeho práce je poviedka. Ide spravidla o jednoduchší žáner ako román. Poviedka môže byť pre spisovateľa dobrým spôsobom, ako sa dostať k rýchlym peniazom, alebo slúži na spracovanie kratších námetov, ktoré nie sú vhodné pre románové, alebo iné spracovanie.

Životopisec[upraviť | upraviť zdroj]

Ak nejaký človek má na sklonku života pocit, že bol jeho život mimoriadne výnimočný a významný (alebo nemá čo robiť), stáva sa nezriedka takýto človek spisovateľom. A jeho žánrom je životopis (autobiografia), ktorý sa zaoberá osobnými prehrami a výhrami, a snaží sa vysvetliť správnosť či nesprávnosť konania počas života.

Existuje aj celkom iná kategória životopiscov, tí môžu písať z iných ako vyššie spomenutých dôvodov. Napríklad: finančná odmena, záujem o cudzí život a iné. Autori takýchto životopisov majú veľmi často novinárske zázemie a snažia sa podať relevantné fakty o danej osobe, majú však subjektívny filter informácií a nezriedka dochádza k dezinterpretácii faktov.

Básnik[upraviť | upraviť zdroj]

Tento druh spisovateľov hľadá v jazyku slová s podobným zakončením. Tieto zakončenia sa snažia dávať na konce riadkov a potom vzniká zaujímavý úkaz nazývaný rým. Rým však nie je nutnou podmienkou básne. V dnešnej dobe je veľmi ťažké definovať báseň, tým pádom aj básnika. Asi najjednoduchšie je sledovať, koľko riadkov potrebuje spisovateľ na napísanie vety. Ak je to v rozmedzí 3 – 10 riadkov, je veľmi pravdepodobné, že takýto spisovateľ je básnik.

Cestopisec[upraviť | upraviť zdroj]

Píše o nejakom výlete, zameriava sa často na fakty, preto tento druh spisovateľa môže pripomínať prácu novinára. Nie je to však pravidlom. Takýmto spisovateľom je často umožnené cestovať na náklady vydavateľa.

Inšpirácia[upraviť | upraviť zdroj]

Inšpirácia spisovateľov môže byť rôzna. Hlavnými zdrojmi inšpirácie spisovateľa sú: vlastný život spisovateľa, cudzí život, kopírovanie cudzích diel a kopírovanie vlastných diel.

Jazyk[upraviť | upraviť zdroj]

Spisovateľ môže byť svojím dielom zodpovedný aj za vývoj jazyka. Preto obvykle spisovatelia dbajú na dodržiavanie gramatických pravidiel.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Spisovateľ
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Spisovateľ

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]