Stara reka (prítok rieky Strjama)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stara reka
Стара река
rieka
Stara reka pi meste Karlovo
Štát Bulharsko Bulharsko
Zdrojnica masív Ravnec
 - poloha Stará planina
 - výška 1 942 m
Ústie Strjama
 - poloha Baňa
 - výška 301 m
Dĺžka 20 km
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Stara reka (bulh. Стара река) je rieka v centrálnom južnom Bulharsku v Plovdivskej oblasti v okrese Karlovo. Je ľavým prítokom rieky Strjama a jej dĺžka je 20 km.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka pramení pod názvom Veľká rieka (bulh. Голямата река – Goľamata reka) v nadmorskej výške 1 942 m n. m. v severnom podloží masívu Ravnec v kaloferskej časti pohoria Stará planina. Na začiatku tečie severným smerom a neskôr na západ a juhozápad. Po pribratí malého prítoku nazývaného Malá rieka (bulh. Малката река – Malkata reka) sa stáča na juh a tečie hlbokou dolinou. Na mieste kde rieka opúšťa pohorie Stará planina približne kilometer od centra mesta Karlovo sa na toku nachádza vodopád Sučurum. Po prietoku mestom Karlovo rieka preteká Karlovskou kotlinou a vlieva sa do rieky Strjama (ako jej ľavý prítok) približne 2,3 kilometra od mesta Baňa. Karlovo je jediné osídlené miesto ležiace na jej toku.[1]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MIČEV, N.; MICHAJLOV, C.; VAPCAROV, I.; KIRADŽIEV, S.. Географски речник на България. Sofia : Nauka i izkustvo. 1980. 561 s. S. 469. (bulharsky)