Stredoškolská odborná činnosť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stredoškolská odborná činnosť, skrátene SOČ, je súťaž Štátneho inštitútu odborného vzdelávania na Slovensku zameraná na 17 odborných oblastí[1] a záujmová činnosť žiakov denného štúdia gymnázií, stredných odborných škôl a konzervatórií vo veku od 15 do 21 rokov. Je zväčša prípravou na praktickú maturitnú skúšku. Práci na tejto činnosti sa venujú v škole v čase vyučovacieho procesu aj mimo vyučovania vo svojom voľnom čase. Žiaci svoju prácu môžu riešiť samostatne alebo v kolektíve a za pomoci školiteľa alebo konzultanta, ktorého meno a pracovisko uvedú na titulnom liste písomnej časti svojej práce.[2]

Cieľom súťaže je podpora talentu a vyhľadávanie nadaných žiakov, rozvíjanie tvorivosti, vedomostí a odborných teoretických alebo praktických skúseností. Podmienkou je písomná odborná práca a registrácia.

Zrealizovaný projekt sa najprv obhajuje na školskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti a po postúpení nasleduje jej krajské kolo. Pri úspechu na krajskom kole má žiak možnosť obhajoby projektu aj na medzinárodných súťažiach. Výsledky bývajú zohľadnené pri prijímaní na vysokú školu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stredoškolská odborná činnosť [online]. ŠIOV - štátny inštitút odborného vzdelávania, [cit. 2020-02-12]. Dostupné online.
  2. Čo je SOČka, SOČ, ŠTÚDIUM 2019/20, Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín [online]. www.sosostn.sk, [cit. 2020-02-12]. Dostupné online.