Support Lesbiens

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kryštof Michal na Majálese 2008

Support Lesbiens je česká hudobná skupina. Vznikla v roku 1992. Dostala se do semifinále súťaže Marlboro Rock-in a získala zmluvu so Sony Music. Skupina sa rozpadla v roku 1996, ale o štyri roky neskôr sa zase zišla.

V roku 2001 vyšiel album Regeneration?, ktorý znamenal prielom v obľube u poslucháčov. Singel Bet my soul začali hrať rozhlasové stanice v najvyšších frekvenciách. Na jeho úspech nadviazal album Tune Da Radio, ktorý skupinu definitívne zaradil medzi najpopulárnejšie hudobné telesá v Česku.

V marci 2003 získala dve hlavné ocenenia Anděl od Českej hudobnej akadémie: za najlepší album roku 2002 a kapelu roku 2002.

Koncom roku 2004 se vďaka singlu Cliché stala prvou českou anglicky spievajúcou hudobnou skupinou, ktorej singel sa umiestnil na prvom mieste oficiálnej rozhlasovej hitparády IFPI.

Videoklip k piesni Cliché, v ktorom vystupujú napríklad i herci Jan Budař, Josef Vinklář, bodoval a neskôr vyhral hitparádu World Chart Expres na televíznej hudobnej stanici MTV a zároveň sa stali Artist Of The Week.

V októbri 2005 vyšla reedícia dvoch najstarších albumov - So What? a Medicine Man. Radové CD vydala skupina 25. septembra 2006 pod názvom Euphony and Other Adventures. V roku 2007 vydali album GREATEST HITS 1993 - 2007, ktorý obsahuje ich najúspešnejšie piesne. V roku 2008 vyšiel štúdiový album Lick It s jedenástimi novými skladbami, dvanástou bonusovou je remix staršieho hitu Sweet Little Something.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]