Suzanne Pleshettová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Suzanne Pleshette
v roku 1969
Narodenie 31. január 1937
Brooklyn Heights, New York, USA
Úmrtie19. január 2008 (70 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1958 – 2004
ManželTroy Donahue (1964 – r.1964)
Tommy Gallagher (1968 – 2000; jeho smrť)
Tom Poston (2001 – 2007; jeho smrť)

Suzanne Pleshettová (* 31. január 1937, Brooklyn Heights, New York, USA – † 19. január 2008, Los Angeles, Kalifornia, USA) bola americká herečka, ktorá bola v roku 1962 nominovaná na ocenenie Zlatý glóbus, v kategórii Najlepší ženský objav roka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Pleshettová sa narodila do židovskej rodiny, pochádzajúcej z Ruska a Rakúsko-Uhorska. Jej otec bol manažérom divadla a jej matka bola tanečnica.

Vyštudovala prestížnu hereckú školu na Manhattane, Neighborhood Playhouse School of the Theatre.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju hereckú kariéru započala ako dvadsať ročná v divadle na Broadwayi. V roku 1959 usilovala o hlavnú ženskú úlohu v divadelnej inscenácii Gypsy, ktorú neskôr získala jej herecká kolegyňa, Sandra Church. V februári 1961 nahradila Anne Bancroft v divadelnej inscenácii The Miracle Worker.

Po boku Angie Dickinson si zahrala vo filme Dobrodružstvo v Ríme, z roku 1962. O rok neskôr, ju obsadil Alfred Hitchcock, do jednej z vedľajších rolí v dráme Vtáci. Spolupracovala aj so Steveom McQueenom, vo filme Nevada Smith, ktorý mal premiéru v roku 1966. V rovnakom roku, sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Angela Lansbury, Jean Simmons, Katharine Ross a James Garner, vo filme Mister Buddwing.

Pleshettová na odovzdávaní cien Emmy, v roku 1991.

V rokoch 19721978 bola obsadená ako manželka psychológa, ktorého stvárnil komik Bob Newhart, v televíznom seriály The Bob Newhart Show. Za svoj herecký výkon, získala Pleshettová dve nominácie na Emmy Awards. Svoju rolu, si neskôr zopakovala aj v jednej z epizód televízneho seriály Newhart, ktorý bol pokračovaním seriálu, v roku 19821990. V roku 1984 sa objavila v hlavnej úlohe situačnej komédie, s názvom Suzanne Pleshette Is Maggie Briggs, ktorá však mala nízku sledovanosť a preto bola zrušená po siedmych epizódach.

V roku 1990 získala hlavnú úlohu v televíznom filme inšpirovaného skutočnou udalosťou, Kráľovná chamtivých, kde stvárnila hlavnú postavu Leonu Helmsley. Za jej herecký výkon získala nominácie na Zlatý glóbus a Emmy Awards. V roku 1992 si zahrala po boku Courteney Cox a Debbie Reynolds v dráme Boje o dieťa. V roku 1998 naspievala pieseň "My Lullaby" v animovanom filme Leví Kráľ 2: Simbova pýcha, kde zároveň aj prepožičala hlas negatívnej postave, menom Zira.

Objavila sa tiež v sitcome 8 jednoduchých pravidiel, kde stvárnila matku Katey Sagal. Hosťovala tiež v televíznom seriály Will a Grace, kde stvárnila odcudzenú matku, Megan Mullally. Táto rola bola zároveň jej poslednou.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1964 bol jej manželom herec Troy Donahue. Ich manželstvo trvalo len osem mesiacov. O štyri roky neskôr, sa vydala za Toma Gallaghera, s ktorým žila až do jeho smrti, v roku 2000. Pleshettová niekoľko krát potratila, čiže ich manželstvo bolo bezdetné. Rok po Gallagherovej smrti, sa vydala tretí krát, za jej kolegu z televízneho seriálu The Bob Newhart Show, Toma Postona. S Postonom, mala aféru v roku 1959, krátko po tom, čo obaja ovdoveli, sa rozhodli vziať a zostali manželmi až do Postonovej smrti, v roku 2007.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

11. augusta 2006 Pleshettovej agent oznámil, že sa lieči na rakovinu pľúc a tiež oznámil, že rakovina bola zachytená včas. Neskôr, bola Pleshettová hospitalizovaná pre pľúcnu infekciu a dostala zápal pľúc. V septembri 2007 sa zúčastnila na invalidnom vozíku spomienkového stretnutia televízneho seriálu The Bob Newhart Show, čo vyvolalo obavy o jej zdravotný stav. Počas vysielania však bola Pleshettová umiestnená na kresle. Počas rozhovoru tiež uviedla, že bola pred pár dňami prepustená z nemocnice, kde jej bola odstránená časť pľúc.

V podvečer 19. januára 2008 vo svojom dome, Pleshettová zomrela, vo veku 70 rokov. Je pochovaná v blízkosti svojho posledného muža, Toma Postona. Krátko pred jej náhlou smrťou bolo plánované odhalenie jej vlastnej hviezdy na Hollywoodskom chodníku slávy. Hviezda bola odhalená 31. januára 2008 a v Pleshettovom mene hviezdu prijala Tina Sinatra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Suzanne Pleshette na anglickej Wikipédii.