Sviňucha okuliarnatá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sviňucha okuliarnatá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Phocoena dioptrica
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Sviňucha okuliarnatá alebo sviňucha argentínska[1] alebo sviňucha južná (lat. Phocoena dioptrica, syn. Australophocaena dioptrica) je druh morského cicavca z čeľade Phocoenidae.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Sviňucha okuliarnatá obýva vody Atlantiku pozdĺž juhoamerického pobrežia, od Uruguaja až po Ohňovú zem, a ďalej potom až k Falklandám a južnej Georgii, a ďalej žije v blízkosti Aucklandu, Tasmánie a juhu Austrálie v južnom Pacifiku a pri Heardovom ostrove a ostrove Kergueleny na juhu Indického oceánu. Veľmi zriedka boli jedinci videní v šírom mori.

Opis a spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Sviňucha okuliarnatá je najväčším zástupcom svojho rodu. Dorastá do dĺžky až 2 metre, hmotnosť kolíše medzi 60 - 80 kg, v niektorých prípadoch to môže byť až 120 kg. Chrbtová strana tela tohto kitovca je sfarbená čierno, brucho, boky a koreň chvosta sú biele až šedobiele. Prechod tmavého a svetlého sfarbenia je veľmi ostrý. Združuje sa do menších húfov. Jej korisťou sú hlavne ryby, ale tiež hlavonožce a kôrovce. Sviňucha okuliarnatá patrí k pomerne málo preskúmaným druhom a naše znalosti o nej sú neúplne. Doba gravidity sa pohybuje okolo 300 dní.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CARWARDINE, Mark. Veľryby, delfíny a sviňuchy. Preklad Milan Thurzo; ilustrácie Martin Camm. 1. vyd. Bratislava : Ikar, 2007. 255 s. ISBN 978-80-551-1447-7.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]