Sómapura Mahávihára

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Sómapura Mahávihára
Štát Bangladéš Bangladéš
Typ kultúrne dedičstvo
Kritériá i, ii, vi
Identifikačné č. 322
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 1985  (9. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Sómapura Mahávihára (bengálsky: সোমপুর মহাবিহার) bol jeden z významných budhistických kláštorov Južnej Ázie. Jeho pozostatky sa nachádzajú neďaleko mesta Paharpur v severozápadnom Bangladéši, kde patrí medzi najdôležitejšie archeologické lokality. Od roku 1985 je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Kláštor sa skladá z veľkého množstva stúp a vyhĺbených ciel pre mníchov. Bol postavený na prelome 8. a 9. storočia[1] a niekoľko storočí sa tešil veľkej popularite. Postupne ho však začali mnísi opúšťať a na začiatku 13. storočia spustol úplne.[2] Ruiny kláštora znovuobjavil až v 19. storočí Buchanon Hamilton. V roku 1919 bola oblasť vyhlásená za chránenú archeologickú lokalitou a v roku 1923 tu začali vykopávky.[3]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Celá stavba zahŕňa 177 miestností,[4][5] ktoré slúžili mníchom na ubytovanie a meditáciu. Cely spolu s priľahlými svätyňami tvorili jadro kláštora, ktorý pokrýva plochu až 27 akrov, čo z neho robí jeden z najrozľahlejších kláštorov na juh od Himaláji.[3] Základová doska kláštor má rozmery 276 na 277 metrov.[5]

Kláštor slúžil najmä pre vzdelávacie účely a mal kapacitu až 2 000 študentov, ktorí prichádzali aj zo vzdialenejších krajín ako bola Kórea, Mongolsko, Čína a Tibet.[4] Niekoľko storočí bol jedným z veľkých náboženských centier najmä budhizmu, avšak do istej miery i hinduizmu a džinizmu. Podľa tradície tu prebýval i významný indický budhistický učenec Atíša, aby sa tu venoval prekladateľskej činnosti.[6]

V blízkom okolí, alebo priamo v kláštore bolo nájdené množstvo najrôznejších drobných i väčších predmetov ako sú mince, kamenné sochy, keramické pozostatky a pod.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Paharpur Buddhist Vihara, Badalgachi, Naogaon [online]. Department of Archeology of Bangladesh. Dostupné online. (anglický)
  2. Posvátná místa buddhismu, str. 412.
  3. a b Somapura Mahavira [online]. Encyclopedia Britannica, [cit. 2008-02-15]. Dostupné online. (anglický)
  4. a b Folk art, heritage and traditional professions - The Oldest University in Asia, Terra Cotta Remains [online]. SOS-arsenic.net, [cit. 2008-02-15]. Dostupné online. (anglicky)
  5. a b Posvátná místa buddhismu, str. 414.
  6. Encyclopaedia of India, Pakistan and Bangladesh. Delhi : [s.n.], 2006. Kapitola Somapura Mahavihara, s. 2292. (anglický)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Autor neuvedený. Posvátná místa buddhismu. Praha : Pragma. ISBN 80-7205-955-6. S. 411–416.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sómapura Mahávihára na českej Wikipédii.