Tři vejce do skla

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tři vejce do skla
Originálny názov Tři vejce do skla
Žáner komédia
Dĺžka 85 minút
Štát Česko-Slovensko
Pôvodný jazyk čeština
Rok 1937
Filmový štáb
Réžia Martin Frič
Scenár Václav Wasserman
Hudba Eman Fiala
Kamera Ferdinand Pečenka
Herecké obsadenie

Tři vejce do skla je film z roku 1937 v réžii Martina Friča, v ktorom vytvoril hlavnú trojrolu český herec Vlasta Burian.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Detektív Vincenc Babočka (Vlasta Burian) je inšpektor civilnej strážnej bezpečnosti a jeho nadriadený (Theodor Pištěk) ho prehliada. Raz večer chytí Babočka bankového podvodníka Webera (tiež Vlasta Burian), ktorého prepadli inšpektori práve vo chvíli, keď si dohováral schôdzku so svojimi spoločníkmi. Od Webera sa Babočka dozvie, čo má za lubom a pretože mu je veľmi podobný, prezlečie sa za neho, aby jeho spoločníkov zatkol.

Inšpektori si ho ale pomýlia, zatknú a Webera privedie niekto iný. Weber im ale utečie, to Babočku naštve a jeho nadriadený ho pošle na vyšetrenie. Lekár (Jaroslav Marvan) ho pošle do Karlových Varov. Hneď vo vlaku však príde na stopu, a spozná maharadžu Yohiru (Rudolf Kadlec), ktorý tiež ide do Varov. Vo Varoch v pátraní pokračuje, a keď si na terase hotelu Richmond objedná „Tři vejce do skla“, netuší, že vysloví heslo Weberových komplicov. A pretože je práve prezlečený za Webera, tak si ho Weberovi komplici Jiřina (Míla Reymonová) a Frank (Bohuš Záhorský) zmýlia a dajú mu kľúče od jeho izby.

Keď tam príde, tak ho prezlečú do uniformy kniežaťa Nariškina (opäť Vlasta Burian), bez toho, aby vedeli, že to je Babočka, a chcú po ňom, aby zistil na večierku, kde má maharadža schované tri diamanty. Na večierku predvedie sa napokon dozvie, kde drahokamy sú. Neskoro v noci sa opitý vráti do izby, a v tej chvíli sa tam objaví i pravý Weber. Nastane zložitá zápletka, kedy sa obaja mlátia do hlavy. Babočkovi pomôžu Weberovi komplici Webera zneškodniť (bez toho, aby vedeli, kto je pravý). Ráno, keď komplici zistia, kto je pravý Weber, tak sa strhne zamotaný dej, pri ktorom chce Babočka maharadžovi strážiť diamanty, neskôr sa ukáže, že maharadža je falošný, rovnako ako aj jeho diamanty, on spoločne so svojím spoločníkom (Karel Dostál) potom ukradne pravé diamanty aj šek od van Houdena a tiež šperky klenotníkov.

Po niekoľkých výmenách Babočky a Webera sa Babočkovi tajne a za pomoci svojho psa podarí šperky a diamanty získať. Obe bandy potom utečú lietadlom, kde sa dozvedia, že o všetko prišli, šek získal van Houden (Antonín Novotný) zase späť, vďaka maharadžovej sekretárke Sandre Kotovej (Helena Bušová). Babočka všetkých lotrov zneškodní, vyskočí z lietadla, zavolá políciu, a tá po pristátí lietadla zločincov zatkne. Babočka je vyznamenaný, povýšený a potom ešte prehovorí do rozhlasu…

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]