TKM (Poľsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

TKM je skratka poľského úslovia Teraz, kurwa, my (po slovensky Teraz, kurva, my) používané niektorými politikmi a novinármi ako obrazné označenie pomerov panujúcich v poľskej politike a ich problémov. Týka sa „mentality víťazov“, kedy po parlamentných voľbách víťazná politická strana obsadzuje rôzne funkcie podľa zásady delenia na „my“ a „oni“ (oni = menovaní predchádzajúcou vládnucou stranou) a nie na základe vecných hľadísk a odborných schopností.

Označenie použili novinári z významných poľských médií, ako napr. novín Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, časopisov Polityka, Wprost, televízie TVN, rozhlasových staníc Radio Zet, Radio RMF a mnohých ďalších.

Termín TKM ako prvý použil politik Jarosław Kaczyński v roku 1997 počas vysvetľovania dôvodov, prečo nekandidoval vo voľbách do Sejmu na listine strany AWS, hoci sa podieľal na jej založení. Vtedy uviedol, že v AWS má príliš veľké slovo neformálna strana TKM. Táto „strana“ mala byť podľa jeho slov charakteristická túžbou obsadiť funkcie vo vláde a využívať rôzne formálne a neformálne vzťahy a štruktúry vytvorené predchodcami namiesto toho, aby uskutočňovala reformy.

Úspech hesla TKM je daný najmä skutočnosťou, že pripomína rozšírené niekoľkopísmenové skratky názvov politických strán a tiež tým, že stručne, výstižne a šťavnato opisuje problematické javy.

Táto skratka sa stala súčasťou klasických politických citátov v Poľsku a mnohokrát sa použila, dokonca aj v pozmenenom význame. Keď na jeseň roku 2005 víťazná strana PiS prekvapujúco navrhla na funkciu premiéra Kazimierza Marcinkiewicza namiesto očakávaného predsedu strany Jarosława Kaczyńského, interpretoval Marek Borowski z ľavicovej strany SdPl spomínanú skratku ako Teraz Kolega Marcinkiewicz (teraz kolega Marcinkiewicz). Termín TKM sa stal pre poľskú komerčnú televíziu TVN inšpiráciou k vytvoreniu názvu publicistického programu Teraz my.