Tag tím

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tag tím (angl. tag team) je termín, ktorým sa označujú v profesionálnom wrestlingu tímové dvojice. V niektorých prípadoch tvoria tag tím aj traja alebo štyria wrestleri. Prvé tag tímové zápasy sa uskutočnili v roku 1901 v San Franciscu.

Klasický tag tímový zápas - Jeff Hardy v ringu proti Umagovi, zatiaľ čo ich partneri, Triple H and Randy Orton, netrpezlivo čakajú na výmenu.

Vo väčšine tímových zápasov je len jeden člen tímu označený ako „legálny“ alebo „aktívny“ wrestler v danom okamihu. Výmena nastáva vtedy, keď zápasník v ringu označí svojho partnera tľapnutím dlane. Tento moment sa nazýva tag. Podľa toho, či wrestler vchádza do ringu alebo z neho vychádza rozlišujeme tagging out a tagging in. Počas výmeny má každý tím k dispozícii päť sekúnd, počas ktorých môžu byť v ringu obaja wrestleri. Zápasníci, ktorí sú mimo ringu nemôžu zasahovať do deja zápasu, ak nepríde k výmene (vyhýbajú sa kontaktu so súpermi). Vo väčšine tag tímových zápasov sa neaktívny wrestler dotýka šnúrky visiacej z rohu ringu.

V zápasoch, v ktorých sa stretávajú viacpočetné tímy, môže aktívny wrestler označiť ktoréhokoľvek zo svojich partnerov bez vopred určeného poradia. V tzv. Texas Tornado Team Match môžu byť v ringu všetci zúčastnení wrestlingu bez toho, aby prichádzalo k výmenám, ako je tomu pri klasických tímových zápasoch. Všetky zápasy, v ktorých platia hardcore pravidlá (napr. zápasy bez diskvalifikácie, zápasy s rebríkmi, no holds barred, atď) sa de facto dajú označiť ako zápasy s Texas Tornado pravidlami, pretože rozhodca nemôže výmeny v ringu považovať za diskutabilné.

Bez ohľadu na tag tímové pravidlá nie je možné odpočítať svojho partnera napriek tomu, že technicky by to možné bolo (napr. v Texas Tornado match alebo v zápasoch trojčlenných tímov). Takýto postup sa nazýva Outlaw Rules, pretože prvým tímom, ktorý sa o niečo podobné pokúsil (v snahe udržať si tag tímové tituly) boli New Age Outlaws.