Talbot

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Talbot
Talbot
Právna formaSociété anonyme
Odvetvieautomobilizmus
Založená1903
SídloParíž, Francúzsko
PôvodFrancúzsko
Zánik1986

Talbot bola francúzsko-britská automobilka založená v roku 1903. Samostatnou sa stala až keď francúzsku pobočku Talbot odkúpil Antony Lago.

V roku 1958 bola automobilka predaná spoločnosti Simca. V roku 1958 americká automobilka Chrysler odkúpila 25 % podielu v automobilke Simca. O 12 rokov neskôr bola Simca včlenená do koncernu Chrysler Europe. V auguste 1978 Chrysler odpredal Európske podiely spoločnosti PSA.

V roku 1979 bola značka Talbot znovu oživená. Kvôli prebiehajúcej ropnej kríze a ekonomickej recesii v Európe však predaje nesplnili očakávania. Napriek čiastočnému úspechu modelu Samba v 1981 a úspechoch vo Formule 1 s modelom Ligier nastal dlhý a pomalý úpadok značky a predajov. Po neveľkom úspechu modelu Tagora. Sa vedenie spoločnosti rozhodlo pripravovaný model Solara, Talbot Horizon zrušiť a zmeniť ho na Peugeot 309. Ukončenie výroby a vývozu bolo postupné, najprv vo Francúzsku 1986, v Španielsku v roku 1987 a nakoniec v Británii. Tam sa predaje držali vďaka modelu Talbot Express (spolu s modelmi Citroën C25, Peugeot J5 a Fiat Ducato). Výroba v Británii skončila až v polovici roku 1990.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Talbot

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Talbot na francúzskej Wikipédii.