Tehelňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Tehelňa pozri Tehelňa (rozlišovacia stránka).
Tehelňa v obci Kryry, Česko.

Tehelňa je závod na výrobu tehál.

Výrobný postup[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba tehál sa začína na mieste, kde sa vyťažená hlina dostáva na pásový dopravník, ktorý ju privádza do prvej časti výrobného závodu. Tu sa hlina drví a mieša s vodou, čím sa vytvára hmota, ktorá je vhodná na úpravu do požadovaného tvaru. Po odstránení veľkých častí zo suroviny je materiál transportovaný k lisu, kde sa upravuje do požadovaného tvaru.

Na výstupe z lisu cez špeciálnu formu je budúca tehla vytvarovaná a pokračuje cez dopravník na miesto, kde sa nareže na požadovanú veľkosť a kde dochádza k najdôležitejšej časti kontroly kvality tehly. Na tomto mieste je možné odhaliť a vyradiť chybne vytvarovanú tehlu ešte pred vypálením – takto je možné materiál znovu použiť a vyhnúť sa finančným stratám.

Potom sa nevypálené tehly dopravia na miesto, kde sa naložia na stojan, ktorý je jeden až dva dni umiestnený v sušiarni, kde sa tehly pri teplote okolo 150 °C sušia.

Po vysušení nasleduje vypaľovanie tehál pri teplote približne 1000 °C počas niekoľkých hodín. Potom sa tehly nechajú vychladnúť.

Po vychladnutí sa tehly automaticky prekladajú z podstavca na transportné palety, omotajú sa fóliou a expedujú do skladovacích priestorov. Posledným krokom je naloženie tovaru pomocou vysokozdvižného vozíka na kamión a následná expedícia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tehelňa

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cihelna na českej Wikipédii.