Thomas Telford

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Thomas Telford
Thomas Telford
Narodenie9. august 1757
Eskdale, Spojené kráľovstvo
Úmrtie2. september 1834 (77 rokov)
Westminster, Londýn, Spojené kráľovstvo
Profesiaarchitekt, stavebný inžinier
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Thomas Telford
Pontcysyllteský akvadukt cez údolie rieky Dee v severnom Walese (jún 2005)

Thomas Telford (* 9. august 1757, Eskdale, Spojené kráľovstvo – † 2. september 1834, Westminster, Londýn) bol britský stavebný inžinier.

Narodil sa v Škótsku. Vyučil sa kamenárom a pracoval na rôznych stavbách v Edinburghu, Londýne a v portsmouthských dokoch. V roku 1787 sa stal stavebným inžinierom verejných prác v grófstve Shropshire. V roku 1790 bol poverený prvou samostatnou veľkou prácou, ktorou bol most cez rieku Severn v Montforde (Montford Bridge).

Ellesmerský kanál[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkým úspechom sa stal Ellesmereský kanál, prieplav spájajúci uhoľné bane a železiarne vo Wrexhame s Chesterom a Shrewsbury. Súčasťou tejto stavby je jeden z technických divov priemyselnej revolúcie - Pontcysyllteský akvadukt, preklenujúci údolie rieky Dee. Je 305 m dlhý a má 19 liatinových oblúkov. Koryto kanála bolo skonštruované zo zliatinových dosiek spájaných rybinovacou drážkou a spevnených cementom. Kanál je dodnes v prevádzke.

Kaledónsky kanál[upraviť | upraviť zdroj]

Po dokončení Ellesmerského kanála sa Telford vrátil do rodného Škótska a riadil stavbu Kaledónskeho kanála, ktorý okrem iného prechádza jazerom Loch Ness. Medzi jeho ďalšie preslávené stavby patrí visutý most Menai Suspension Bridge (1819 – 1826) spájajúci ostrov Anglesey s pevninou vo Walese, Conwy Suspension Bridge (1822 – 1826) a londýnske doky (Katherine's Docks 1824 – 1828). Bol tiež významným staviteľom britskej cestnej siete. Za svoj život postavil viac ako 1000 míľ ciest (napr. Londýn - Holyhead).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Thomas Telford na českej Wikipédii.