Tic-Tac

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tic-Tac
Základné informácie
Pôvod Slovensko Prešov, Slovensko
Žáner(-re) alternatíva, new wave; punk
Pôsobenie 19831986
Členovia skupiny
Miloš Spišák
Martin Kvašňák
Mišo Čillík
Bývalí členovia
Jana Petrušová

Tic-Tac (1983 – 1986) je bývalá prešovská new-wave skupina, ktorá vznikla na prelome rokov 1983 a 1984, ako stredoškolská punk-rocková formácia.

Skupina vznikla náhodou z inšpirácie významných osobností prešovskej hudobnej scény, ako boli Marián "Džeky" Jacko, "Mafi" Troskovič, Dano Hurtuk (Ali ibn Rachid), Vlado Šipoš (Ali ibn Rachid), Ján Višňovský (Ali ibn Rachid), Miloš Spišák, Rado Mešša a ďalší.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina vznikla ako "odpočinkový" projekt basového gitaristu skupiny Domino, Miloša Spišáka, prinášajúci odľahčenie od kompozične, technicky i poslucháčsky náročnej hudby rockovej zostavy Domino.

Medzi zakladajúcich členov skupiny patrili spolužiaci z jednej triedy Gymnázia na Konštatntínovej ulici (GK2), Jana Petrušová (spev), Miloš Spišák (spev, gitara), Martin Kvašňák (spev, basová gitara) a Mišo Čillík (bicie).

Skupina bola vo svojej dobe považovaná za jednu najzaujímavejších a najpopulárnejších stredoškolských skupín v Prešove[1],[2],[3]. Hudobná linka Tic-Tac vychádzala z vtedajšej alternatívnej new-wave[4] a punkovej scény, inšpirovanej domácimi, ale hlavne nemeckými a českými skupinami (Ventil RG (Slovensko), Trio (Nemecko), Pražský Výběr, OK Band a Abraxas (Česko)), a tomu zodpovedal aj jednoduchý, zvučný a dynamický hudobný štýl skupiny, doplnený o provokujúce texty, často so skrytým obsahom burcujúcim proti vtedajšiemu politickému establishmentu, napríklad "Mandelinka Zemiaková" (…Mandelinka zemiaková, škodca malý krpatý, vyškolená teroristka, priletela z Kanady, sadla hen na naše polia, narobila nám škody…; autor textu: Mišo Čillík).

Krátko po svojom založení skupina oslávila prvý veľký hudobný úspech so skladbou "Priateľ" (…A Vy sa nazývate mojím priateľom, a do vtedy ste mojím priateľom, kým Vám to nezakážu vyšším rozkazom…; autor textu: Martin Kvašňák), keď sa umiestnila na prvom mieste okresného kola Poltickej Piesne 1984 (?) v kategórii hudobných skupín. Tesne pred súťažným vystúpením skupinu opúšťa speváčka Jana Petrušová, ktorá na súťaži nakoniec vystúpi s partnerským zoskupením Domino. Janu Petrušovú natrvalo nahradil v roli hlavného speváka gitarista Martin Kvašňák a ako trio potom skupina pôsobila až do svojho rozpadu v roku 1986. Jedna z členiek súťažnej poroty, Daniela Hivešová-Šilanová (1952 – 2008) sa vtedy k hudobnej tvorbe skupiny vyjadrila vtipnou glosou:"...Tic-Tac, to je také primitívne až je to krásne..." (Vzhľadom k hudobnému štýlu a obsahu textov súťažných skladieb skupina nakoniec nebola pozvaná do krajského kola súťaže, a to bez ohľadu na postupové umiestnenie…)

Skupina si našla veľmi rýchle početné publikum, ktoré ju následovalo pri opakovaných koncertoch v Prešove, Košiciach, Sabinove, Vranove nad Topľou.

Vzhľadom na dobu, hudobný štýl a prílišnú regionálnu izoláciu sa skupine nikdy nepodarilo vydať žiadne album. V roku 1985 bolo nahraté amatérske demo vybraných skladieb skupiny, ktoré sa však nezachovalo. Búrlivé roky vrcholnej tvorby skupiny tak dokumentuje iba niekoľko dobových fotografií zo spoločného vystúpenia skupín Kanagom a Tic-Tac v prešovskom Dome detí a mládeže a spomienky pamätníkov. Na jar roku 1986 skupina zaniká.

Zánik skupiny v roku 1986 však neznamená koniec "legendy" ako ukazuje päťročná bilancia "Frenkyho hudobnej encyklopédie"[5], vydaná 25. 2. 2012.

Skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam názvov skladieb skupiny zložených v rokoch 1983 – 1986:

  • Tic-Tac (znelka z dobovej televíznej reklamy na hodinky);
  • Priateľ (hudba a text: Matrin Kavšňák);
  • Mičuríni (hudba: Miloš Spišák, text: Mratin Kvašňák);
  • Žuvačka (hudba a text: Martin Kvašňák);
  • Bicykel (hudba a text: Martin Kvašňák);
  • Kohútik jarabý (detská uspávanka v punkovom aranžmáne);
  • Ráno (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);
  • Púpava (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);
  • Londýn (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);
  • Henry (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);
  • Mandelinka zemiaková (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);
  • Slová sú iba dym (hudba: Miloš Spišák, text: Hamid al Kásim);
  • Balada o rôznych veciach (Poznám…) (hudba: Miloš Spišák, text: Francois Villon v úprave Miša Čillíka);
  • Autobus (hudba: Miloš Spišák, text: Mišo Čillík);

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FRANK, Michal. pis.sk, 7. 8. 2010. Dostupné online.
  2. FRANK, Michal. frenky.sk, 1. 6. 2011. Dostupné online.
  3. Hudba, hudobný časopis, II.Q 2006, 2006.
  4. punk.cz, 2. 6. 2006. Dostupné online.
  5. FRANK, Michal. pis.sk, 25. 2. 2012. Dostupné online.