Tisza-tó

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tisza-tó
vodná nádrž
Pôvod názvu: podľa rieky Tisa
Štát Maďarsko Maďarsko
Nadmorská výška 83 m n. m.
Súradnice 47°36′S 20°40′V / 47,600°S 20,667°V / 47.600; 20.667
Dĺžka 27 km
Priemerná hĺbka 1,3 m
 - Max. hĺbka 17 m
Rozloha 127 km² (12 700 ha)
Poloha jazera v Maďarsku
Poloha jazera v Maďarsku
Wikimedia Commons: Lake Tisza
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tisza-tó alebo Kiskörei-víztározó (v slovenských turistických textoch aj: jazero Tisa) je vodná nádrž, svojou rozlohou druhé najväčšie jazero v Maďarsku a najväčšie umelo vytvorené.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Tisza-tó leží uprostred Veľkej dunajskej kotliny. Jeho najväčšia časť sa rozprestiera na území Hevesskej župy, menšie objemy sa nachádzajú aj v Boršodsko-abovsko-zemplínskej a Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe, pričom východne od Tisza-tó sa rozprestiera Národný park Hortobágy v župe Hajdú-Bihar.

Vzniklo z dôvodu protipovodňovej ochrany, ako aj pre lepšie fungovanie poľnohospodárstva v nížine, kedy sa vybudovala v Kisköre v roku 1973 elektráreň s priehradou. Naplnenie priehrady sa skončilo v roku 1990.

Jazero s jeho rozlohou 127 km² sa stalo druhým najväčším jazerom po Balatone. Je 27km dlhé s priemernou hĺbkou 1,3 m. Najväčšia hĺbka jazera je 17 metrov a nachádzajú sa v ňom ostrovy o rozlohe 43km².

Súčasné využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Po naplnení priehrady začali maďarskí turisti navštevovať jazero, lebo bolo oveľa lacnejšie ako Balaton. Plytká a rýchlo sa zohrievajúca voda je vhodná na kúpanie a pre vodné športy. Obrovské zálivy, mŕtve ramená, ostrovčeky, veľké množstvo rôznych rýb, vtákov a zveriny svojou divokosťou láka milovníkov pokoja a prírody. Popri pobreží vzniká čoraz viac rekreačných stredísk (Tiszafüred, Kisköre, Abádszalók), rybárskych stredísk (Poroszló, Sarud), verejných kúpalísk a kempingov. V tejto panenskej prírode v oblasti Poroszló sa vybudovalo Tisza-tavi Ökocentrum (Tisza-tavi Ökocentrum), najväčšia európska sústava sladkovodných akvárií, predstavujúca faunu jazera a Karpatskej kotliny.[1]

Jazero je navrhnuté na zaradenie do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.[2]

Jazero sa dá obísť na bicykli po asfaltovom cyklochodníku. Cyklotrasu Tisza-tó križuje medzinárodná cyklotrasa EuroVelo 11, ktorá, prechádza celou Európou a tvori najdlhší súvislý systém cyklotrás v Maďarsku.(170 km). Cyklistické túry sa dajú kombinovať s vodnými.

Ekocentrum v obci Poroszló.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://cestovanie.sme.sk/c/6899440/jazero-tisa-je-lepsie-ako-balaton.html MORVAY, Peter. Jazero Tisa je lepšie ako Balaton. In: Sme, 12.8.2013. Dostupné online. Verzia z: 2015-07-04
  2. http://whc.unesco.org/en/statesparties/hu Hungary UNESCO World Heritage Sites. Dostupné online. Verzia z: 2015-07-04