Transcendentálna meditácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Transcendentálna meditácia je technika celkového uvoľnenia zameraná na ducha a spočívajúca v odpútaní sa od zmyslových a pohybových podnetov, pričom sa meditujúci v priebehu koncentrácie na určité slová (mantry) dostáva až do stavu zmeneného vedomia.

Techniku transcendentálnej meditácie vypracoval Mahariši Mahéš Jógí v Indii r.1958. Pomocou opakovania slovných formuliek, ktoré sa volajú mantry, sa účastníci kurzov mali naučiť uvoľniť, odpútať od reality a relaxovať v stave rozšíreného vedomia. Na rozdiel od drogového „rychlovýťahu“, táto cesta ponúkala pomalší, no prirodzenejší prechod a možnosť kontroly mysle. Táto technika sa pestuje v šesťmesačných kurzoch v Maharašiho európskej výskumnej univerzite. Ťažiskom kurzu je každodenné meditačné cvičenie, dvakrát po dvadsiatich minútach, ktoré cieľom je získavanie latentných (skrytých) schopností tvorivej inteligencie v stave najmenšieho narušenia vedomia a dosahovanie maximálnej usporiadanosti mozgových funkcií.

Meditujúci sa učí nechávať voľný priebeh významovým procesom i procesom organizmu, bez toho, že by ich hodnotil, čo má za následok vynáranie sa potlačených a deformovaných vnemov a spomienok. Toto nehodnotiace pozorovanie má viesť k silnejšej sebaakceptácii a k zvyšovaniu vedomia svojej vlastnej hodnoty. Používajú sa pritom mystické alebo jednoduché formulky slúžiace ako zvukovo myslený efekt (mantra). Stačí mantra bez významu, ako jedno- alebo viacslabičné slová - napr. óm, lom, luma, aum - bez toho, že by bolo potrebné prisudzovať osobitne káždému meditujúcemu jeho zvláštne slovo. Tieto slová sa odriekavajú v duchu, rovnomerne a plynule po dobu 15 až 20 minút. Meditujúci sa tým dostáva do stále hlbšieho uvoľnenia pri úplnej bdelosti. Ak sú významové útvary príjemné, zotrváva meditujúci pri nich, v opačnom prípade sa vracia späť k opakovaniu mantry. Meditujúci cvičenie ukončuje pozvoľným prechodom pozornosti do normálneho života.

Významné osobnosi[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najvýznamnejšie osobnosti, ktoré absolvovali kurzy „transcendentálnej meditácie“ patria Beatles, Donovan, Mick Jagger, Mia Farrow, David Lynch, Mike Love, Clint Eastwood a iní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.