Tennessee (trieda lodí)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Trieda Tennessie)
Trieda Tennessee

USS Tennessee (BB-43)
Základná charakteristika
ŠtátUSA USA
Druhbojová loď
Dĺžka190,2 m
Šírka34,7 m
Ponor9,2 m
Štandardný výtlak32 300 ton
Posádka2 200
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie stred343 mm
Pancierovanie paluba86 + 38 mm
Hlavná výzbroj12 x 365 mm (4 x 3)
Pomocná výzbroj16 x 127 mm (6 x 2)
Protilietadlová výzbroj40 x 40 mm, 40 x 20 mm
Lietadláminimálne 1
Pohon a pohyb
Pohon8 kotlov Bureau Express, 4 parné turbíny Curtis (General Electric)
28 500 hp (21 250 kW)
Palivo
4 656 ton
Maximálna rýchlosť21 uzlov
Poznámky
údaje po prestavbe USS Tennessee roku 1943

Trieda Tennessee bola trieda bojových lodí Spojených štátov amerických. Vo vyhrotenej situácii po prvej svetovej vojne, keď víťazné mocnosti potrestali Ústredné mocnosti a vymohli si vysoké reparácie sa novovzniknutá veľmoc Japonsko cítilo byť ukrátené, pretože sa mu neušli očakávané územia na ázijskom kontinente sa rozhodlo vyzbrojiť svoje námorníctvo novými bojovými loďami zodpovedajúcimi najnovším štandardom (dokončená trieda Fuso, spúšťaná trieda Ise a rozostavaná trieda Nagato) v očakávaní nových výbojov v Číne (Kórei) podľa vzoru Rusko-japonskej vojny v roku 1905. Ako reakcia na toto zbrojenie vznikla myšlienka, postaviť triedu Nevada a Pennsylvania, New Mexico a Tennessee.

Konštrukčne vychádzala práve z triedy Nevada. Nadviazala na štandardné bojové lode medzivojnového obdobia, a to od triedy Nevada, cez triedy Pennsylvania, New Mexico, Tennessee až po triedu Colorado.

Boli postavené dve jednotky:

V súlade so zaužívanými postupmi boli jednotky triedy pomenované po štátoch USA, Tennessee a Kalifornia.

Trieda mala jednotky s výtlakom 32 300 ton. Hlavná výzbroj pozostávala z kalibru 356 mm, a to v štyroch vežiach, každá s troma hlavňami. Sekundárna výzbroj pozostávala z 14 diel kalibru 127 mm, umiestnených v kazematách po bokoch lodí. Vtedy štandardne používané kazematy, sa neskôr ukázali ako krok späť, pretože výzbroj v nich bola použiteľná len na pokojnom mori. Toto pomocné delostrelectvo bolo demontované až počas II. sv. vojny a nahradené ôsmimi dvojhlavňovými vežami kalibru 127 mm počas opráv a rekonštrukcie spôsobenej náletom na Pearl Harbor, kde boli obe jednotky triedy Tennessee poškodené. Vtedy boli takisto odstránené oba stožiare trubkovej konštrukcie, komíny boli zlúčené do jedného, mohutnejšieho a prestavaná kotolňa a strojovňa. Zosilnené bolo pancierovanie podvodných častí trupu, a zosilnené protilietadlové delostrelectvo malého kalibru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Bojové lode: Trieda Tennessee
Predchádzajúca trieda: New Mexico Nasledujúca trieda: Colorado
California · Tennessee