Tristan da Cunha (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tristan da Cunha je najväčší ostrov z rovnomennej skupiny ostrovov. Pomenovaný je podľa portugalského moreplavca menom Tristão da Cunha, ktorý ho objavil pri plavbe z Brazílie do Juhoafrickej republiky, pre rozbúrené more ale nemohol pri ňom zakotviť. Prvý človek, ktorý na ostrov vstúpil bol americký kapitán Jonathan Lambert v roku 1811.

Hlavné sídlo je Edinburgh of the Seven Seas. V strede ostrova sú vrcholy Mount Olav a Queen Mary’s Peak.

Je považovaný za najizolovanejší ostrov sveta. Od ostrova Sv. Heleny je vzdialený 2 000 km a od Juhoafrickej republiky 2 800 km. Trvalo má približne 270 obyvateľov, rádiovú stanicu, múzeum, bazén, supermarket a predajňu zmiešaného tovaru. Obyvatelia ostrova majú elektrinu a vodu. Prístup na ostrov je veľmi náročný a podlieha povoleniu vedenia ostrova. Taktiež fotografovanie na ostrove je len s povolením. Spojenie so svetom je zabezpečené loďou z Juhoafrickej republiky. Kriminalita na ostrove je nulová a nezamestnanosť neexistuje.

Ostrov objavil navigátor Tristan da Cunha pri plavbe z Brazílie do Juhoafrickej republiky. Pre rozbúrené more ale nemohol pri ňom zakotviť. Prvý človek, ktorý na ostrov vstúpil bol americký kapitán Jonathan Lambert v roku 1811.