Tréner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tréner je odborne a pedagogicky vzdelaný telovýchovný pracovník, ktorý vedie športovcov tréningový proces, prípravu na športové vystúpenia i toto vystúpenie samotné a nesie aj zodpovednosť za dosiahnutý výsledok.

Tréner musí okrem odbornej spôsobilosti oplývať aj ďalšími potrebnými vlastnosťami - musí byť dobrým psychológom, lebo je pre športovcov často aj dôverníkom. U kolektívnych športov má tréner zodpovednosť aj za výber družstva. Nevyhnutnou vlastnosťou trénera je prirodzená autorita.

Zvlášť u najpopulárnejších kolektívnych športov (futbal, ľadový hokej) reprezentuje športovca aj pred verejnosťou.

Mnoho úspešných trénerov sa takisto venuje aj publikačnej činnosti.

Dobrou základňou (aj keď nie nevyhnutne potrebnou) pre neskoršiu úspešnú trénerskú prácu je predchádzajúca úspešná aktívna kariéra športovcov. Úspešná realizácia tréningového procesu závisí okrem iného aj na interakčných predpokladoch osobnosti trénera, na jeho vzdelaní, skúsenostiach, motivačných a intelektuálnych schopnostiach a na umení individuálneho prístupu ku športovcovi. Tréner má mať inovačné schopnosti spočívajúce v presadzovaní nových postupov v tréningu športovca, nemá zotrvávať na zastaraných skúsenostiach.

Pri svojej práci má tréner pomôcť udržiavať emočnú stabilitu športovcov, klásť dôraz na výkon viac ako na samotný výsledok, rešpektovať športovcov (nielen ho ovládať), u kolektívnych športov podporovať súdržnosť družstva]

V typológii trénerov sa rozoznávajú dva základné typy: autoritatívny tréner (veľmi náročný, nekompromisný, stavajúci len na vlastnom rozhodnutí) a demokratický tréner (stavajúci na spolupráci a načúvajúci športovcovi). Úplne vyhranené typy trénerov sa pri svojej práci stretávajú s množstvom problémov. Preto sa niekedy v praxi používa systém dvoch trénerov alebo trénera s asistentom, často s opačnými či doplňujúcimi sa vlastnosťami.

Špecifickou stránkou práce trénera je koučovanie - vedenie športovca či družstva pri samotnom športovom výkone.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku trenér na českej Wikipédii.