Tyra Banksová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Tyra Banks)
Tyra Banksová
v roku 2018
Celé menoTyra Lynne Banks
Narodenie 4. december 1973 (50 rokov)
Inglewood, Kalifornia, USA
Povolaniemodelka, moderátorka, speváčka, herečka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
PriateľErik Asla (2013 – 2017)
Deti1

Tyra Banksová (angl. Tyra Lynne Banks; * 4. december 1973, Inglewood, Kalifornia, USA) je americká modelka, moderátorka, speváčka a herečka. Historicky, je prvou Afroameričankou, ktorá bola na titulnej obálke časopisov GQ a Sports Illustrated Swimsuit Issue. V rokoch 20052010 uvádzala vlastnú talkshow s názvom The Tyra Banks Show.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Banksová sa narodila ako Tyra Lynne Banks v meste Inglewood v Kalifornii. Má brata Devina, ktorý je od nej o päť rokov starší. Keď mala Banksová šesť rokov, jej rodičia sa rozviedli.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Začínala ako modelka, vo veku 15 rokov počas štúdia na strednej škole. Odmietli ju štyri modelingové agentúry predtým, než ju prijali L.A. Models. Ako 16 ročná prešla do Elite Model Management. Istý čas kvôli práci modelky žila v Miláne.

Banksová v roku 1995.

Objavila sa na obálkach časopisov ako napríklad Elle; Harper's Bazaar; Vogue; Cosmopolitan; Seventeen and Teen Vogue. Zúčastňovala sa módnych prehliadkok pre Chanel, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Anna Sui, Christian Dior, Donna Karan, Calvin Klein, Giorgio Armani, Sonia Rykiel, Michael Kors, Herve Leger, Valentino, Fendi a mnoho ďalších.

Bola jednou z mála černošských modeliek, ktoré dosiahli status supermodelky. Ďalej bola prvou černoškou na obálke Sports Illustrated Swimsuit Issue a prvou Afroameričankou na obálke GQ.

V roku 1997 získala cenu VH1 za „Supermodelku roka“. V tom istom roku bola prvou Afroameričankou vybranou na titulnú stranu katalógu Victoria's Secret a stala sa anjelom Victoria's Secret. V súčasnosti vystupuje pod modelingovým menom BanX.

Televízia a film[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju prvú hereckú rolu získala v roku 1993, v niekoľkých epizódach televízneho seriálu The Fresh Prince of Bel-Air. O rok neskôr, mala výraznejšiu úlohu, vo filme Higher Learning, po boku Omara Eppsa a Kristy Swanson.

V roku 2000 hrala vo filmoch Divoké kočky a V životnej veľkosti. V roku 2002 hrala vo filme Halloween: Vzkriesenie. Hosťovala v televíznom seriáli Gossip Girl.

V rokoch 20052010 uvádzala vlastnú talkshow s názvom The Tyra Banks Show, ktorú zároveň produkovala aj jej produkčná spoločnosť. V roku 2008 Banksová vyhrala cenu Daytime Emmy za svoju prácu a produkciu v The Tyra Banks Show.

V rokoch 20202022 uvádzala show Dancing with the Stars.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Banksová randila s nórskym fotografom Erikom Aslom. V januári 2016 sa im narodil biologický syn prostredníctvom náhradného materstva.

Banksová sa venuje filantropii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tyra Banks na anglickej Wikipédii.